Allkonstnären Gunnar Nylund

Gunnar Nylund (1904–1997) var keramiker, skulptör, formgivare, uppfinnare och självutnämnd arkitekt. Denne allkonstnär var ett av de stora namnen inom 1900-talets svenska konstindustri.

Efter uppväxten i en dansk-finsk konstnärsfamilj slog Nylund igenom på 1930-talet som funktionalistisk pionjär med ambitioner att demokratisera stengods som en ny industrikonst för folket. Han blev känd för sitt storsäljande stengods, servisporslin, för sina djurskulpturer, offentliga verk och jultallrikar. Nylund arbetade även för två danska keramikfabriker och glasbruket Strömbergshyttan. Mot slutet av sitt liv fördjupade han sig i excentriska uppfinningar och idéer om världsalltets drivkrafter.

I denna biografi skildras Nylunds konstnärliga yrkesbana och hur hans myllrande verk bemöttes av sin samtid och även kan fungera idag. Uppväxt och influenser berörs, med glimtar av personen och hans långa liv.

Författaren Petter Eklund är en av Sveriges främsta kännare av keramik. Han har tidigare skrivit en uppmärksammad bok om keramikern Wilhelm Kåge.

Petter Eklund:
Gunnar Nylund. Konstnär och industriformgivare
Historiska Media
Utkom 2017