Boken Bockstensmannen och hans tid presenterar den senaste forskningen om Bockstensmannen. Forskare, som är specialister inom sina respektive områden, berättar om Bockstensmannen och livet på 1300-talet ur olika aspekter.

Genom den unika dräkten får läsaren reda på hur människor var klädda på 1300-talet och om Bockstensmannen var modemedveten. Området runt Bockstens mosse är nu undersökt. Det låg flera gårdar där på medeltiden och området var alltså inte öde, som man kanske trott tidigare. Sägner berättar om hur människor såg på mossar och pålning. Att Bockstensmannen troligen blev mördad framgår i sägnernas värld. Det välbevarade skelettet berättar mer om Bockstensmannen som person, till exempel att han förmodligen hade kulmage.

Förutom fyndet finns nu Bockstensmannens rekonstruerade ansikte i utställningen på Länsmuseet Varberg. Läsaren får följa hur detta ansikte skapats. I slutet av Bockstensmannen och hans tid presenteras Halland vid 1300-talets mitt med syftet att utforska vem Bockstensmannen kan ha varit och varför han blev mördad.

Pablo Wiking-Faria (red):
Boken Bockstensmannen och hans tid
Länsmuseet Varberg
Utkom i november 2008