De onda åren 1940–1945

Åren 1940–1945 var några av de värsta i världshistorien. Sverige ”lyckades” hålla sig utanför världskriget, åtminstone skenbart. Att Sverige var nära att dras in i kriget är idag uppenbart, men inte hur nära det i praktiken var. De onda åren beskriver några bilder av Sverige under andra världskriget, allvarliga händelser för ett litet land som under dessa år ständigt befann sig i farozonen.

Här berättas om jakten på norske kungen, varför Sverige var nära att hamna i stridshandlingar med England, hur prins Bertil köpte vapen, hur doktor Munthes son blev brittisk sabotör, vilka vägar kullagertrafiken i Lysekil tog och vad som hände med den engelske spionen i Stockholm liksom hur svenska SÄPO gjorde bort sig.

Det är några av de mindre kända incidenterna under krigsåren som Björn Fontander berättar om. En mängd bemärkta och hemlig-hetsfulla personer passerar revy: piloter, artister, spioner, officerare, diplomater.

Till grund för Fontanders bok ligger intervjuer, samtal med och filmer om de välkända diplomaterna Gunnar Hägglöf och Erik Boheman. I synnerhet Hägglöf är något av en huvudkälla i denna bok om världspolitik och krig, om små och stora hjältar.

Björn Fontander är författare, TV-producent. Han har gjort uppmärksammade dokumentärfilmer och skrivit ett flertal böcker om bland annat andra världskriget, däribland Görings Sverige – en hatkärlek.

Björn Fontander:
De onda åren. Sverige 1940–1945
Carlsson Bokförlag
Utkom i december 2006