Heliga vägen

En av Sveriges mest unika platser är hällristningarna i Backa. Här ligger ristningarna på rad längs vad som kan vara en 3 000 år gammal processionsväg. Trots att ristningarna varit kända av forskare i snart 400 år har det dröjt tills nu innan den första boken om den heliga vägen kommit.

– Nästan varenda bok om hällristningar nämner en eller två av ristningarna i Backa i förbigående. Det här är den första boken som handlar uteslutande om Backa-området, säger bokens författare Mikael Jägerbrand.

I boken Heliga vägen presenteras både en omfattande historik över platsen men också information, fakta och kartor till de tolv största ristningarna längs den en kilometer långa heliga vägen.

– Den mest berömda ristningen i boken är Skomakaren som var arkeologernas favoritristning under hela 1800-talet, säger Jägerbrand.

Det är också Skomakarristningen som har huvudrollen i boken med fakta om dess namn och dess viktigaste figurer. Boken innehåller artiklar om de största ristningarna och beskriver också hur det gick till när området fick namnet ”via sacra” eller ”heliga vägen”.

Boken är först och främst är gjord som en praktisk reseguide för den som vill besöka området. Förutom kartor innehåller den också färdbeskrivningar och GPS-koordinater.

– Ristningarna längs heliga vägen är några av de mest imponerande i världen och får trots det få besökare. Med min bok i handen blir det mycket enklare för turister att först hitta hit, och sedan orientera sig bland myllret av hällristningar.

Mikael Jägerbrand är arkeolog och journalist. Han har varit reseredaktör på Aftonbladet och har gett ut bland annat 33 mest sevärda vikingaplatserna att besöka i Sverige.

Mikael Jägerbrand:
Heliga vägen. Guideboken till Lysekils mest berömda fornminne
Virvelvind Förlag
Utkom 2009