Historiebok för kakälskare

Få företeelser vittnar lika tydligt om utvecklingen som bakverkens moderna historia. I Västeuropa har vi influerats av österrikiska kaféer, det franska köket, ostindiefararnas kryddor, tyska pepparkaksbagare. Kulinariska traditioner har, hämtats från utlandet och sipprat ner i de kulturella lagren, från högreståndshushåll till bondstugor. I historisk forskning framhålls ofta kaffehusens oerhörda betydelse för demokratins framväxt som mötesplats för människor ur skilda samhällsklasser, som forum för politiska eller religiösa frågor.

I Historiebok för kakälskare presenteras ett femtiotal recept kompletterade av frestande bilder och berättelser om stort och smått ur kakornas historia. Dick Harrison och Eva Helen Ulvros har gått tillbaka till ursprungliga dokument för att få tag på originalrecept till tidstypiska och klassiska recept. Huvuddelen av bokens recept är hämtade från 1700 och 1800 talen men här finns även godbitar från antikens Grekland eller det medeltida Europa.

Idag kommer bakimpulserna från USA, med muffins, doughnuts eller chocolate chip cookies. I ett kakhistoriskt perspektiv är utvecklingen helt naturlig bakverk har alltid anpassat sig efter nya impulser och inget har kunnat stoppa människor från att testa nya smaksensationer. Historiebok för kakälskare ger en frestande vägledning in i kakornas värld och samtidigt en beskrivning av olika epokers utmärkande traditioner och värderingar.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet. Han har publicerat en mängd böcker, bland annat Jarlens sekel, som utsågs till Årets bok om svensk historia 2002 och i våras Birgittas vägar. Eva Helen Ulvros är docent i historia vid Lunds universitet och har bland annat gett ut en biografi över Sophie Elkan.

Dick Harrison & Eva Helen Ulvros:
Historiebok för kakälskare. En annorlunda bakbok
Historiska Media
216 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i oktober 2003