För de flesta svenskar är trettioåriga kriget förknippat med Gustav II Adolfs död vid Lützen 1632 och de ”fornstora dar” då landet blev en stormakt.

I Tyskland framställs kriget på ett helt annat sätt. Spanjorerna har sin version, fransmännen sin liksom danskar, holländare, österrikare, schweizare, tjecker, italienare, portugiser, kroater och ungrare. Alla har sett konflikten ur sin egen synvinkel. Dick Harrisons Ett stort lidande har kommit över oss är den första svenska bok som tar ett helhetsgrepp på detta väldiga krig och inte bara följer ett enda spår.

I Harrisons bok får läsaren följa ryttare och fotfolk, nunnor och abbotar, skomakare och bönder likaväl som kungar och kardinaler. Här finns den fattiga kvinnan som föder barn mitt i kriget och knekten som byter sida vartefter krigslyckan vänder. Det framgår dessutom att trettioåriga kriget var en global konflikt som utkämpades på flera kontinenter i praktiken ett första världskrig.

Dick Harrison är professor i historia i Lund och har skrivit en lång rad böcker. (2002) och Gud vill det! (2005) om nordiska korsfarare under medeltiden. För Stora döden belönades han med Augustpriset i fackboksklassen och Jarlens sekel utsågs till Årets bok om svensk historia 2002. Han var delaktig i projektet Sveriges historia, som huvudredaktör för böckerna och programledare för TV-serien.

Dick Harrison:
Ett stort lidande har kommit över oss. Historien om trettioåriga kriget
Ordfront
Utkom 2014