Internationell konferens om det kyrkliga kulturarvet

Inom Lunds stift finns 520 kyrkor. Det är en utmaning att bevara och använda kyrkorna på bästa sätt, anser Lunds stiftsantikvarier som nu bjuder in till den första internationella konferensen om det kyrkliga kulturarvet i Sverige med fokus på utveckling och användning.

Lunds stift driver linjen att kyrkobyggnader ska användas för gudstjänstfirande – men gärna i kombination med andra aktiviteter. Under konferensen ”Preserve, Use and Develop” presenteras flera studier från Sverige, England, Norge, Tyskland och Kanada om hur vi kan bevara, använda och utveckla våra kyrkor. En representant från EU-kommissionen presenterar också ett EU-projekt i ämnet.

– Detta är ett unikt tillfälle att hämta inspiration och få exempel på kreativa lösningar för underutnyttjande kyrkor, säger Lunds stiftsantikvarier Henrik Lindblad och Heikki Ranta, som är ansvariga för konferensen.

Pilotprojektet ”Framtidens kyrka 2020” har pågått i Lunds stift sedan 2014. I projektet har Virke kyrka i Kävlinge församling, Östra Nöbbelöv utanför Simrishamn och Odarslövs kyrka i närheten av Lund ingått. Resultaten från projektet kommer att presenteras på konferensen. Den metod som Lunds stift tagit fram för att bevara, använda och utveckla det kyrkliga kulturarvet, ”Virket”, presenteras också.

– Odarslövs kyrka var länge stängd eftersom den låg i ett utkantsområde med få boende. Sedan fick Lund forskningsanläggningen ESS och plötsligt hamnade Odarslövs kyrka i ett hett utvecklingsområde mitt i händelsernas centrum. Detta är ett lysande exempel på hur viktigt det är att vara flexibel.

(2018-04-04)