Livrustkammaren
28 mars 2012 – 3 februari 2013

Gustaf Mauritz Armfelt, Gustav III:s gunstling, den stilige baronen fick ett sällsynt levnadsöde. Ideligen drogs han in i politisk hetluft och drabbades av lika heta kärlekspassioner. Hans många resor och möten speglar ett Europa i kaos i franska revolutionens svallvågor – i en tid när moral och politik, könsroller och konstnärlig gestaltning stöptes om.

I Livrustkammarens utställning Jag är Armfelt möter besökaren också ”Äventyret Armfelt” som vänder sig till alla innehavare av en smart mobiltelefon. Genom att scanna QR-koden vid åtta föremål ställs du inför olika dilemman. Hur skulle du agerat om du var Armfelt? Vilken sorts Armfelt är DU? 

  Gustaf Mauritz Armfelt

Den unge finländaren Gustav Mauritz Armfelt gör i slutet av 1700-talet kometkarriär vid hovet i Stockholm. Han blir snabbt Gustav III personlige rådgivare och får flera ansvarsfulla utmärkelser, förmåner och uppdrag, bland annat chef för Operan och Dramaten och en av de första medlemmarna i Svenska Akademien. Dessutom krigshjälte och fredsförhandlare mot Ryssland.

Med sin utstrålning och skönhet fängslar han sin omgivning, inte minst kvinnorna. Han har många älskarinnor, den mest kända är hovfröken Magdalena Rudenschöld. Tillsammans utgör de centrum i nöjesvirveln runt kungen. Han gifter sig med en kvinna från en av de högsta adliga familjerna, Hedvig de la Gardie, en kvinna som kungen valt till honom.

Efter kungens död – efter den ödesdigra maskeradbalen 1792 – förlorar Armfelt allt, drivs i landsflykt till Italien och efterlyses för omstörtande verksamhet. Genom häpnadsväckande tur och charm lyckas han göra come back. Han får nya chanser, gör nya förluster.

Till sist krönts hans karriär – han blir den ryske kejsarens gunstling, upphöjd till greve och även till hjälte i Finlands historia. Armfelts öde blir till en vägvisare genom ett Europa i kaos, revolt och krig före och efter sekelskiftet 1800.