Odens öga – mellan människor och makter i det förkristna Norden

Historiska museet
29 mars 2007 – 26 augusti 2007

Gudar, jättar och alver ur den fornnordiska mytologin har länge fascinerat oss. I dag dyker de upp i filmer, böcker och tv-spel. Men varifrån kommer Oden, Freja och de andra gudarna? Odens öga – mellan människor och makter i det förkristna Norden är en utställning om hur gudar dyrkades och myter uppstod. Nya arkeologiska fynd och vetenskapliga rön ger en annorlunda bild av den förkristna religionen än den många är vana vid från isländska sagor och senare framställningar.

Interiörbild från Odens öga

Interiörbild från Odens öga.
Foto: Andreas Hamrin, Historiska museet.

Odens öga ger inblick i en fascinerande mytologisk värld med ett myller av gudar, väsen och fasansfulla vidunder. Den tar oss med på en färd genom ett mytologiskt universum från skapelse till undergång. Besökaren rör sig inuti en stor organisk kropp som fyller utställningshallen och där beskrivs de kulturer som var utbredda över Norden för tusen år sedan.

Det är också en utställning om kulturmöten och förändring. Kontakterna med den europeiska kontinenten var täta, då som nu. Influenser utifrån påverkade ständigt traditionerna, som successivt förändrades. De religiösa riterna varierade beroende på tid och plats. Det gör att vi nu på allvar kan ifrågasätta den relativt en-sidiga bild som många förknippar med ”nordisk hedendom”. Det är den senaste tidens forskning som har lett till en förändrad bild och det är om denna nyvunna värld som Odens öga berättar. Utställningen tar upp vad som påverkat den förkristna nordiska religionen och kulturen. Den söker bryta ned seglivade myter om fornnordisk historia. Den ”nordiska identiteten” kommer på så sätt i ett nytt ljus.

Silverbägare från Himlingöje, Danmark, 200-talet e.Kr

Silverbägare från Himlingöje, Danmark, 200-talet e.Kr.
Foto: Lennart Larsen.

Unika silverbägare från Humlingöje i Danmark och en mängd figuriner med gudamotiv visas bland annat i utställningen. Föremålen kommer från Historiska museet, Nationalmuseet i Köpenhamn, Historiska museet i Lund, Kulturen i Lund och Länsmuseet på Gotland.

Maja Hagermans film ”Återbruket” som visas i utställningen ger exempel på hur tolkningar av den fornnordiska mytologin går igen, på gott och ont. Bland annat kan vi se det i Tolkiens berättelser om Ringen, i Wagners operor och i nationalistiska sammanhang.

Utställningen är producerad av Dunkers Kulturhus i Helsingborg i samarbete med forskningsprojektet ”Vägar till Midgård” vid Lunds universitet.