Slaget vid Fraustadt 1706

Efter fem års krig är den svenska hären i Polen inringad av sachsiska, polska och ryska arméer. När Karl XII tågar österut med huvudstyrkan mot Peter den stores armé i Litauen stannar general Carl Gustaf Rehnskiöld kvar i västra Polen med endast 10 000 man. I den fientliga alliansens plan att slutgiltigt krossa det svenska stormaktsväldet runt Östersjön är Rehnskiölds armékår det första målet – ett till synes lätt byte för den 20 000 man starka sachsisk-ryska armén.

På morgonen den 3 februari 1706 drabbar de båda härarna samman på de frusna fälten utanför staden Fraustadt. När krutröken lagt sig har karolinerna, med endast några hundra stupade, utplånat den överlägsne fienden. Karl XII:s polska fälttåg är i det närmaste över.

Hur lyckades Rehnskiöld och hans män nedgöra den mäktige fienden så fullständigt? Och vad hände egentligen med de tillfångatagna ryska soldaterna efter slaget – blev de verkligen massakrerade? Med hjälp av nyss upptäckt källmaterial ger historikern Oskar Sjöström en radikalt ny bild av en av svensk krigshistorias mest spektakulära – och bortglömda – segrar någonsin.

Vi får också följa några enskilda personers öden: den svenske dragonen Zacharias Franc, den schweiziske stenhuggarlärlingen Christoph Gassmann och en rad andra människor i de båda arméerna i en tid då Europa såg på den svenska stormakten med både bävan och förundran.

Oskar Sjöström är doktorand i historia vid Stockholms universitet och verksam som museilärare på Armémuseum. Fraustadt 1706 är hans debutbok.

Oskar Sjöström:
Fraustadt 1706. Ett fält färgat rött
Historiska Media
Utkom i september 2008

Utsågs till Årets bok om svensk historia 2008.