Tekniska museet storsatsar på sin gruva

Gruvan. Foto: Tekniska museet

Foto: Tekniska museet

Gruvan var en av Tekniska museets första utställningar, och den har genom alla tider varit en av de mest populära attraktionerna. Nu storsatsar museet på att skapa nya spännande upplevelser i de gamla gruvgångarna och en helt ny del med moderna maskiner och gruvmiljöer.

Förutom nya ytskikt, realistiska gruvarbetare och stämningsfull belysning fylls de gamla gruvgångarna av nya överraskningar, effekter och andra spännande inslag. Dessutom byggs en helt ny del med moderna gruvmiljöer, där besökare kommer att kunna prova simulatorer, spel, sprängladdningar och mäktiga maskiner.

Gruvan bjuder besökaren på en resa genom trånga, mörka gruvgångar där man får uppleva hur arbetet i underjorden gått till genom tiderna. Tillsammans med Maskinhallen var den en av museets första utställningar när den öppnade 1938. Fortfarande, efter nästan 80 år, är Gruvan en av museets allra mest populära attraktioner.

– Det är något med underjorden – det mörka, trånga och lite läskiga – som fascinerat alla generationer av besökare. Gruvan har alltid varit på topplistan när vi frågar våra besökare om deras favoriter på museet,säger Lars Paulsson, projektledare Tekniska museet.

I den nya delen av Gruvan fortsätter berättelsen till nutid, och vi får se hur de en gång farliga arbetsplatserna numera liknar kontorsmiljöer och fikarum på vilken arbetsplats som helst. Vi får också träffa dagens gruvarbetare, avfyra sprängladdningar, åka buss långt ner i underjorden och prova att köra en borr- och lastningssimulator.

För att skapa en så autentisk gruvmiljö som möjligt samarbetar Tekniska museet med Svemin – branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige.

– Vi är mycket glada att vara med på den här resan, Tekniska museet är en fantastisk skatt för nyfikna i alla åldrar, säger Per Ahl, vd Svemin. – Tillsammans med våra medlemsföretag ger vi nu en ny generation besökare möjlighet att uppleva den moderna svenska gruv- och mineralnäringen – även de som bor långt från våra verksamheter.

(2016-11-27)