Världens största mynt

Kungl. Myntkabinettet
Ny basutställning

År 1644 kunde ett mynt väga upp till 19,7 kilo. Den tredje april 2008 öppnar Kungl. Myntkabinettet i Stockholm utställningen Världens största mynt. Utställningen tar med besökaren på en resa från tunga kopparmynt via världens första banksedel till 2000-talets tekniskt avancerade sedlar.

– Den nya utställningen betonar Sveriges viktiga roll i världens ekonomiska historia. Exempelvis startade världens första och än i dag fungerande riksbank – Rikets ständers bank – i Sverige år 1668. Svenskarna ligger även bakom världens första banksedel som gavs ut av Stockholm Banco år 1661, säger utställningsansvariga Eva Wiséhn.

10 daler sm 1644. Världens största präglade mynt

10 daler sm 1644. Världens största präglade mynt.

Under 1600-talet var Sverige Europas ledande producent av koppar. En av de främsta anledningarna till att man började producera de tunga kopparmynten var att det var enklare att transportera en plåt som vägde 20 kilo än 350 ettöringar. För att frakta de tunga plåtmynten använde man specialtillverkade slädar. De lättare mynten bar man i en ryggsäck.

– Bakom föremålen i utställningen finns mängder av spännande historier. Karl XII lät exempelvis smälta ner kanoner för att tillverka fler plåtmynt, ett av dessa visas i utställningen. Man smälte även ner koppartak från kyrkor och brännvinspannor som beslagtogs när hembränningen förbjöds, för att tillverka fler plåtmynt, berättar Wiséhn.

Kredtitivsedel utgiven 1666 av Stockholms Banco

Kredtitivsedel utgiven 1666 av Stockholms Banco.

Den största plåtmyntsskatten som har hittats i Sverige bestod av sammanlagt 240 plåtmynt och vägde 234,4 kilo. Historien berättar att bondkvinnan Hago-Brita, som var både rik och snål, tillsammans med sin äldste son försökte gömma undan arvet från de övriga syskonen. Båda dog utan att avslöja var skatten fanns. Den 21 mars 1974 upptäcktes skatten då man grävde ett schakt för ledningar vid resterna efter Hago-gården i Yttermalung, Dalarna.

I dag finns det cirka 15 000 plåtar bevarade i Sverige och Finland, motsvarande siffra för övriga världen är cirka 4 000. Plåtmynten användes mellan 1644 och 1776. I 116 år levde plåtmynten och sedlarna sida vid sida, men från och med den 1 januari 1777 var det förbjudet att använda plåtmynten som betalningsmedel i Sverige. I utställningen kan besökaren få pröva på att lyfta världens tyngsta mynt och designa sin egen sedel.