Att låna har en lång historia

I dag kan man nog säga att väldigt många lån sker online och digitalt. Vare sig det rör sig om lån från en bank, ett företag eller privatperson så sker något av stegen över nätet. Men att ta lån och att låna pengar har en lång historisk förankring. Redan innan det fanns faktiska mynt eller sedlar så lånades det.

Ja att låna är faktiskt någonting som funnits redan innan pengar i den mån som vi känner dem i dag existerade. Även om det såklart går att låna en hammare eller tröja, så innebär ett lån idag oftast att man lånar just pengar. Det handlar oftast om att man lånar en viss summa som man sedan förväntas betala tillbaka under en viss period, med krav om ränta.

Men tidigare, så tidigt som 2000 år f.Kr så lånade man. Då lånades det främst djur och grödor. Senare introducerades pantbanker och banker där det både gick att låna pengar, redskap och möbler. Idéen och att låna pengar har sedan dess blivit en stor del av vår vardag.

Det digitala lånet

Idag sker som sagt lån framförallt av pengar. Om man tidigare gick till en pantbank för att låna och lämna en säkerhet på att man kommer betala tillbaka i form av åkermark eller hus. Så lämnar man idag med en säkerhet i form av att redovisa för sin ekonomi. Men mycket sker digitalt.

När en stor andel lån sker digitalt kan det vara svårt att skapa sig en bild över vilka lån som har vilka fördelar och nackdelar. Moneezy samlar många lån för att man som privatperson enkelt ska kunna hitta fram till ett lån som fungerar för sig själv. Där går det att jämföra och läsa vilken ränta eller återbetalningsperiod som gäller för lånen.

Det digitala lånet så som vi oftast lånar idag har sina fördelar med att det går snabbt och smidigt. Men nackdelen är just att det också lätt kan bli fel. Har man inte kunskap nog kring hur lånet går till och vad det kommer att innebära, är digitala lån svåra att genomföra. Därför finns det som tur är fortfarande banker och ekonomer som kan hjälpa till med att se över allt det praktiska.