Digital finansiering och dess historia i Sverige

Bankväsendet och finansindustrin har en lång tradition och historia bakom sig. Källa: Pixabay

Bankväsendet och finansindustrin har en lång tradition och historia bakom sig. Foto: Pixabay

När vi ser oss omkring idag är nästan allt digitalt, speciellt när det handlar om bankväsendet. Det är en industri som tog lång tid att utveckla sig helt och hållet men som senare år fått ett teknologiskt uppsving på många sätt och vis. Den har grenat ut sig till andra aspekter inom finans, och har tagit sig an it-utvecklingen rejält och med öppna armar. Men hur började det, hur skedde utvecklingen och vart är det på väg? Den här artikeln diskuterar dessa frågor och mer här nedanför.

För att förstå framtiden gäller det att spola tillbaka några århundraden, mer specifikt till början av 1800-talet då kungörelsen infördes. Detta var grunden till lånen, då denna lag gjorde det möjligt för bolag att låna ut pengar till vanliga människor. Sen började bankerna ge ut sedlar, men efter att staten började beskatta sedelskapandet fick de sluta och överlåta allt till riksbanken, som snart tog över hela operationen. Så trenden och behovet med att låna från sin bank väcks alltså tidigt, men på den tiden var det mycket mer komplicerat och orättvist än idag.

Sedan dess har lån tagit en allt större plats i vårt samhälle. Skillnaden är att nu är det på många sätt lättare det för människor att ta ut och betala tillbaka lån, eftersom man har större koll på det online samt att man ges fler chanser att betala tillbaka. Nu för tiden kan man även ta smslån i Sverige, och jämföra olika sidor för att hitta de företagen som har rätt minimumålder, lagom löptid, en inte alltför hög ränta samt lånmängden man behöver. Genom betygsättning är det lättare att nuförtiden veta vilka man ska välja för sitt lån och hitta det som passar just en själv bäst.

Svenska sedlar 2018. Foto: Christoph Meinersmann/Pixabay

Sedlar kommer snart försvinna helt. Foto: Pixabay

Ett annat område som växt något explosionsartat är själva bankväsendet. Det stora som hände för ett tag sedan nu var onlinebankens framfart, där man kunde kolla sitt saldo online. Det gick från cash is king till kortmani, och nu börjar fler och fler även sluta använda korten när man betalar. En av de största anledningarna till denna utveckling är det växande fintechfenomenet, som utmanar bankerna om sina kunder dagligen. Dessa smarta lösningar gör det enklare att göra betalningar, kolla sitt saldo, starta besparingar och föra över pengar till vänner och familj.

Nu har det även börjat komma teknik som gör det enklare och smidigare vid själva betalningen. Många använder mobilen som ett sätt att betala med, med kort som är programmerade och genom appar som swish. Vissa företag har börjat med att skapa små armband och chip, vilka genom sensorer kan läsas av genom kortläsare. Snart kommer man kunna göra betalningar utan att lyfta ett finger.

Finanshistorian är alltså en lång och komplicerad affär, och har under senare år förändrats drastiskt. Men förändringen har alltid skett utifrån samma utgångspunkt: att göra det lättare för människan att leva sitt liv. Snart kommer det vara så pass enkelt att sköta sina finanser att man kan fokusera och lägga tid på annat.