Harald Edelstam var svensk diplomat som för en svensk och internationell allmänhet blev känd under Pinochets blodiga statskupp i Chile 1973. Då räddade Edelstam, okonventionell och orädd svensk ambassadör, livet på tusentals dödslistade chilenare och andra sydamerikaner. Han blev en hjälte i mångas ögon och hans gloria svävar fortfarande bland många människor världen över.

En liknande fräck och hjälpande roll spelade Edelstam under den nazityska ockupationen av Norge under andra världskriget, då han hjälpte norska motståndsmän och judar att fly. Men Edelstam var aldrig populär eller väl sedd i UD-ledningens ögon i Stockholm. Här bestraffades han istället konsekvent genom att kommenderas till betydelselösa eller impopulära beskickningar.

I boken Janusansiktet skildras en motsägelsefulla personlighet i helfigur: som representant för en traditionell överklass, som kvinnokarl, som sällskapsmänniska, som familjeförsörjare och ständig resenär. En mångbottnad karaktär, okonventionell och konventionell samtidigt, i många avseenden svår att förutsäga, men helt orädd och driven av en djup rättvisekänsla.

Erik H. Edelstam är skribent och konstnär och yngste son till Harald Edelstam. Han har arbetat i 15 år med det väldiga material han grävt fram i arkiv, han har sökt spår och personer i Sydamerika, gjort intervjuer och sökt information där sådan finns.

Erik Edelstam:
Janusansiktet. Berättelsen om diplomaten Harald Edelstams liv och tid
Carlsson Bokförlag
Utkom 2013