DNA från kulknappen matchar Karl XII:s DNA

Kulknappen. Foto: Arne Persson/Länsmuseet Varberg

Kulknappen. Foto: Arne Persson/Länsmuseet Varberg

I mars förra året genomförde Marie Allen, doktor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet, provtagning på kulknappen. Hon utförde sedan en mitokondrieanalys av proverna från kulknappen och blodfläckar i Karl XII:s handskar som finns bevarade på Livrustkammaren.

Resultatet visar att det är samma DNA-typ på kulknappen som blodresterna i Karl XII:s handskar. Men detta är en relativt vanlig DNA-variant i Sverige, var hundrade person har denna DNA-variant. Man måste också betänka att många personer har hanterat knappen genom åren.

– Intressant i denna analys är att våra tekniker fungerar på dessa gamla material som blodfläckarna på handskarna. Detta öppnar möjligheter att analysera andra intressanta museiföremål, som t.ex. Bockstensmannen i framtiden, säger Marie Allen.

Teorin att kulknappen är Karl XII:s dödskula har genom DNA-analysen fått ytterligare en pusselbit i en kedja av indicier.

Enligt sägnen fördes kulknappen till Sverige av en soldat som varit på plats vid skyttegraven på Fredrikstens fästning när kungen blev skjuten. Den återfanns 1924 och har sedan 1932 varit utställd på Länsmuseet Varberg.

På söndag öppnar utställningen Karl XII och kulknappen – myt och verklighet på länsmuseet.

(2002-06-14)