Englund och Harrison nominerade till Augustpriset

Historikerna Peter Englund och Dick Harrison är två av de nominerade till Augustpriset för årets svenska fackbok.

Peter Englund nominerades för Den oövervinnerlige. ”Bland kungligheter, dragoner, tvätterskor och spioner går en fascinerande resa genom den svenska stormaktstiden. Vi kastas mellan krogliv, krig och krutrecept och det hela blir ett elegant exempel på att 800 sidor kan kännas kort.”

Dick Harrison nominerades för Stora döden. ”En genomarbetad och gripande beskrivning av pesten i Europa. Allt ifrån dess ursprung och spridning till dess sociala och ekonomiska konsekvenser.”

– Sådana här skönhetstävlingar är alltid knepiga historier, men fältet av medtävlare är imponerande, och samtliga är välförtjänta. Priset kan därför inte gå till fel bok, säger Peter Englund till Nättidningen Svensk Historia.

– Och med risk för att låta kokett, anser jag mig redan ha vunnit bara genom nomineringen. Dessutom har jag redan fått det en gång, och att begära en double känns rätt girigt, tycker Englund.

– Det är naturligtvis jättekul att bli nominerad, kommenterar Dick Harrison.

– Jag jobbar som universitetslektor på heltid utan forskning i tjänsten och måste göra allt mitt skrivande på fritiden – tidiga morgnar och sena kvällar. Att i detta läge bli nominerad till Augustpriset är ett underbart erkännande av min kompetens och kapacitet. Fast ärligt talat trodde jag inte att jag hade skuggan av en chans i år eftersom jag var nominerad så sent som 1999, säger Harrison till Nättidningen Svensk Historia.

Övriga nominerade böcker är Psykoser av Johan Cullberg, Musikens myter av Camilla Lundberg, Savannliv av Staffan Ulfstrand samt Liv och död i antikens Rom av Dominic Ingemark, Henrik Gerding och Martine Castoriano.

Vinnaren presenteras på Augustgalan den 4 december i Stockholms Konserthus och får 100 000 kronor samt en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare. Augustpriset delas ut sedan 1989 av Svenska Förläggareföreningen. Peter Englund vann priset 1993 med Ofredsår. Dick Harrison var nominerad förra året med I skuggan av Cathay. Då gick Augustpriset till Jan Svartviks Engelska – öspråk, världsspråk, trendspråk.

(2000-10-18)