Enmansspel: Från patiens till online-spelautomater

Hur många spelare som kan delta i ett spel beror helt på dess utformning. Ett vanligt antal är mellan fyra och åtta deltagare. Digitala spel, det vill säga datorspel och mobilspel, kan i några fall ha uppemot hundra spelare. De flesta digitala spel kan även spelas solo och det är ett nytt tillägg, i alla fall sett till spelets historia.

Online-spelautomater för en spelare

Spel med bara en spelare kallas för solospel eller enmansspel. Dessa har blivit vanligare sedan tv-spelet uppfanns på 1950-talet och det finns nu enmansspel i flera genrer.

I hasardspelsgenren finns den klassiska spelautomaten. De finns i hundratal på plattformar som https://yoyocasino.se/sv/games/slots. Ursprungligen var spelautomaten en stor maskin där spelarna skulle dra i en spak för att starta det. Idag går den att spela direkt på datorn eller i mobilen genom online-spelautomater. Spelet finns i flera teman och syftet är att få fram lika symboler i rad.

Källa: Unsplash

Actionspel, plattformsspel, äventyrsspel och strategispel går också att spela ensam. Det är inte ovanligt att dessa spel går att spela i flera lägen, det vill säga med eller utan andra spelare. I sololäget kan det då finnas en förprogrammerad medspelare.

Att spela solo har flera fördelar. Generellt läggas mer fokus på handling, omgivning och ljud än i flerspelarspel. Det är dessutom upp till spelaren att bestämma hur hen vill spela och när hen vill sluta.

De första enmansspelen

Bortom de digitala spelen blir enmansspelen färre. De allra flesta brädspel, bordsspel och kortspel är till för flera spelare.

Det är svårt att säga exakt när det första solospelet kom, och vilket det faktiskt var. Det finns skrifter som talar om personer som spelade schack mot sig själva, men det räknas inte som ett enmansspel.

När kortleken dök upp i Europa på 1400-talet kan det ha skapats enmansspel. Patienser är enmansspel där spelaren ska försöka få ut vissa kort eller skapa stegar. I Sverige är ”Idioten” en vanlig patiens. Enligt https://www.spelregler.org/idioten-patiens ska spelaren försöka få ut alla ess. Ingen vet exakt när dessa spel kom.

Det är omdiskuterat om pussel ska räknas som ett spel eller inte. Om vi väljer att göra det, kan vi säga att ett av de första solospelen uppfanns år 1767. Det var kartritaren John Spilsbury som skapade det första pusslet, skriver https://www.greelane.com/sv/humaniora. Det skapades däremot som läromedel och inte som ett underhållande tidsfördriv.

Det första pusslet föreställde världskartan och studenterna lärde sig om olika områden genom att lägga pusslet. Först på 1900-talet började pusslet att användas som ”spel”. Det började att massproduceras i mängder av olika motiv, och antal bitar.

För två till fyra spelare

Trots att solospelen är bland de vanligaste idag, var de allra första spelen avsedda för två till fyra spelare. Världens äldsta spel, som dateras tillbaka till 6000 f.v.t., var avsett för två spelare. Det spelet hetta mancala och är en variant av kalaha.

Ett par tusen år senare kom spel som tafl, senet och domino. Alla dessa spelades med flera spelare liksom nästkommande spel som go, schack och backgammon.

Källa: Unsplash

Fram till 1970-talet var nästan alla spel avsedda för flera spelare. Det är först nu som det är lika vanligt, till och med vanligare, att spela solo – oavsett genre.