Fiffiga uppfinningar genom tiderna

På Lottolands hemsida har du inte bara tillgång till olika spännande lottospel utan du kan också hitta intressanta artiklar att läsa, exempelvis om historia såsom ”10 av de viktigaste uppfinningarna genom tiderna som fört oss människor samman”. Vi tänker här kika lite närmare på dem.

De tio uppfinningarna i artikeln hos Lottoland som anses vara de som mest bidragit till sammanföringen av människor genom tiderna är följande; båten, hjulet, tåget, telefonen, bilen, radion, flygplanet, tv:n, internet och sociala medier. Vilken är din favorit?

De 10 fiffiga uppfinningarna i korthet

Båten har funnits med sedan urminnestider. Historiker tror att stora sjövärdiga fartyg måste ha funnits redan sedan 50 000 f.Kr.

Hjulet som ett transporthjälpmedel uppfanns enligt historiker någonstans i Mellanöstern runt 5000 f.Kr.

Tåget kom år 1784. Den skotska uppfinnaren James Watt är allmänt känd som uppfinnare till ångmotorn, med George Stephenson och hans ”Rocket” var det första passagerartåget.

Telefonen uppfanns av Alexander Graham Bell, patentet stod klart år 1876. Vid början av första världskriget (år 1914 – 1918) började telefonen finnas i varje hem.

Gällande uppfinningen Bilen så kan man diskutera lite kring vad själva definitionen av en bil är. I slutet av år 1885 hade Benz utvecklat en trehjulig bil med sittplats för två personer och det är denna bil som många gånger räknas som den första uppfunna bilen. Innan dess fanns det tillverkade varianter av traktorer, från bland annat Frankrike och Storbritannien som redan på slutet av 1700-talet.

Radion uppfanns år 1897 och blev genast väldigt populär. I årtionden så var radion det främsta verktyget för att sända olika typer av information runt om i världen. Första radiokanalen kom på 1920-talet.

Orville och Wilbur Wright uppfann år 1903 det första Flygplanet som klarade en långvarig och kontrollerad, tyngre flygning.

TV:n uppfanns år 1925 och har sedan dess varit en värdefull apparat i många hem. John Logie Baird från Skottland, anses vara den person som framförandra står bakom uppfinnandet av televisionen.

Internet – Tim Berner-Lee skapade ’world wide web’ år 1990. Det var då som internet blev tillgängligt för oss alla för första gången.

Via internet fick vi så småningom tillgång till Sociala Medier. Andrew Weinreich är ett relativt okänt namn som står bakom ”Six Degrees” – det första sociala media forumet som skapades år 1997. Det existerade bara något år, men var trots allt först på banan och fick folk sammankopplade online.

Lite kort om lotteri i svensk historia

När kom lotterispelet till Sverige? Redan år 1699 anordnades ett lotteri för välgörande ändamål – med syfte att hjälpa utsatta människor i samhället. Kungen gav sitt godkännande för lotteriets verksamhet och det bidrog med hjälp till många mindre bemedlade (fattiga) i samhället. I dagens samhälle används fortfarande lotterier som ett vanligt sätt att samla in pengar till välgörande ändamål. Även Lottoland engagerar sig i välgörenhetsfrågor. I år genomför Lottoland ett samarbete med Irländska Röda Korset. Lottoland donerar pengar för att ge Röda Korsets verksamhet en möjlighet till att kunna erbjuda mer akutvård samt utöka Röda Korsets lokala tjänster på Irland.