Flygvapenmuseum leder jakt på utrotningshotade ljud

Torsten Nilsson, chef för Samlingsenheten på Flygvapenmuseum i Linköping. Foto: Matilda Ahl

Torsten Nilsson, chef för Samlingsenheten på Flygvapenmuseum i Linköping. Foto: Matilda Ahl

Flygvapenmuseum i Linköping leder jakten på utrotningshotade ljud. Tillsammans med fem andra museer i Europa och allmänheten ska Flygvapenmuseum samla in 800 ljud i ett EU-finansierat projekt.

– Den tid vi lever i nu är minst lika omvälvande som den industriella revolutionen och ljuden som omger oss är i snabb förändring. Och förändringen sker utan att vi hör den. Att vi nu får möjlighet att dokumentera några av alla ljud från 2017 och 2018 för framtiden är både viktigt och kul, säger Torsten Nilsson, chef för Samlingsenheten på Flygvapenmuseum i Linköping.

Tillsammans med de fem andra museer i Europa ska Flygvapenmuseum samla in omkring 800 olika ljud.

– De 800 ljuden kommer sedan att läggas till de 700 ljuden som vi samlade in i det tidigare projektet ”Work with sounds”, fortsätter Torsten Nilsson.

De sex olika museerna som ingår i projektet har alla olika inriktningar för sina verksamheter.

– Vi kommer självklart att fokusera insamlandet av ljud utifrån vad vi har för specialiteter. Jag kan tänka mig att vi spelar in hur det låter i en cockpit eller i ett kontrolltorn. Själv skulle jag gärna vilja dokumentera ljuden från en flygning med Ryan Air. Det är en väldigt speciell ljudbild i deras plan. Inte minst fanfaren som spelas när flygplanet landar.

Andra ljud som kan komma att spelas in är kolbrytning i Tyskland.

– Nästa år läggs den sista kolgruvan ned i Tyskland. Och då försvinner också ett månghundraårigt ljud. Att dokumentera sådana ljud är lika självklart som att verksamheten dokumenteras med text och bild.

– Det finns många dimensioner med ljud. Man kan ju fundera på vem det är som tillåts att låta i dagens samhälle? Hur skulle vi reagera på om 200 kvinnor gick i samlad tropp på gatorna och skanderade på vägen till teatern? Man kan också fråga sig varför vi bygger mer i bullriga miljöer när vi vet att människor inte mår väl av ständigt buller? En annan fråga jag ställer mig själv är varför det måste pipa om alla våra elektroniska prylar.

Ett bra exempel på det kanske är kameraljudet från en mobiltelefon.

– Varför ska de låta som en ridåslutare gjorde på kameror förr? Det är bara ett av många tusen onödiga ljud i det ständiga brus som vi har runt oss hela tiden.

Intresset för att lyssna på de 733 ljud som finns på www.workwithsounds.eu är stort. På några har webbsidan haft nästan 100 000 besökare. Där finns redan nu en rad ”utrotade ljud”. Bland annat kan du både höra och se hur en kalkylator från Facit lät när den gjorde en uträkning.

(2017-05-13)