Hur det gick till när fisken klev upp på land har varit ett av de största vetenskapliga mysterierna. Fossiljägarna berättar om hur svenska fossiljägare kartlade en av de viktigaste förändringarna i livets historia – och hamnade i centrum för hela världens uppmärksamhet.

Strax före första världskrigets utbrott skickas den tjugoettårige Erik Stensiö ut på en äventyrlig expedition i Andrées fotspår på Spetsbergen. Under sin resa lyckas han hitta okända fossil som skulle bli avgörande för forskningen om livets utveckling. Jakten efter fossil förde Stensiö och hans kollega Erik Jarvik ut på riskabla resor till okända områden. Deras resultat var emellanåt ifrågasatta, de blev misstänkliggjorda och uppfattades som kontroversiella.

Fossiljägarna är en populärvetenskaplig skildring av utforskningen av vårt förflutna. Personliga tragedier, storpolitik och akademisk rivalitet bildar ingredienserna i berättelsen om de forskare som var beredda att offra allt för att beskriva vad som hände när livet tog det avgörande klivet upp på land.

Björn Hagberg är författare och manusskribent för TV. Han har bland annat skrivit om vrak i Östersjön och det försvunna DC-3:an. Martin Widman är vetenskapsjournalist och TV-producent.

Björn Hagberg & Martin Widman:
Fossiljägarna. En berättelse om besatta vetenskapsmän och fisken som klev upp på land
Norstedts
Utkom i oktober 2011