Fotbollens historia i Sverige

Fotboll är en av våra stora folksporter, och den sport som de allra flesta av oss någon gång kommit i kontakt med. Att spela fotboll är så pass vanligt att många arbetsplatser har egna fotbollslag, och även små byar ute på landsbygden kan i många fall ståta med ett alldeles eget lag av lokala förmågor.

När fotbollen egentligen skapades är det ingen som riktigt vet. Historiker vet dock att liknande spel spelats under mycket lång tid över hela världen, om än med varierande regler och omständigheter. Enligt historiebeskrivningar från England var det inte ovanligt att matcherna urartade i rena slagsmål, kanske framför allt beroende på bristen på regler för spelet.

Fotboll som vi känner till det idag lanserades i början av 1800-talet med syfte att ”härda pojkar” och förvandla dem till riktiga gentlemän. De första reglerna visar dock att den typen av fotboll som då spelades var en kombination av fotboll och det vi idag känner till som Rugby. Delningen mellan sporterna inträffade någon gång i början av 1870-talet och därefter har varit gren utvecklats för sig.

Fotbollen i Sverige

Fotbollen tycks ha kommit till Sverige via Göteborg, vilket inte är så förvånande med tanke på att Göteborg varit den främsta Svenska hamnen för Engelska båtar. Det var också här de första fotbollsklubbarna startades, Lyckans Soldater och Örgryte IS. Dessa spelade för övrigt den första officiella, svenska, fotbollsmatchen år 1892. När spelet väl fått fäste spred det sig sedan snabbt genom hela landet.

När det kommer till internationella framgångar har Sverige aldrig riktigt nått upp till storheter som England och Italien. Det bästa resultatet genom tiderna, för herrlandslaget, var ett VM-silver 1958. I närmare tid har svenska herrlandslaget vunnit brons i VM 1994 och senast en fjärdeplats på VM 2018.

Spela på fotboll

Det är inte alla förunnat att spela i något fotbollslag, men trots detta är intresset för de svenska matcherna riktigt stort. När det gäller odds och betting har fotbollen länge varit en av de sporter som Svenska spel erbjudet till svenska spelare, redan långt innan avregleringen av spelmarknaden.

Stryktipset, med 1 X 2 är så väl inarbetat att det förmodligen inte finns någon som inte hört talas om denna typ av spel. Förr gjordes spel av denna typ i butiker, kiosker eller särskilda spelbutiker, men med internets framgångar har detta förenklats betydligt. Till en början var spelandet ändå bundet till en dator, eller laptop, men i takt med teknikens framsteg har mer och mer av denna verksamhet flyttat över till mobilen. Numer kan du spela utan att ens behöva resa dig ur soffan. I många fall kan du lägga dina odds även under pågående match, så kallade liveodds, med mängder av alternativa marknader att välja mellan. Vissa av dessa sidor erbjuder även livestreaming från vissa event, vilket innebär att du kan följa matchen på lunchen, eller kanske medan du sitter på bussen på väg hem efter en arbetsdag.

Var du än väljer att se, eller spela, på matchen så har den moderna tekniken inneburit stora förändringar i hur vi utövar, tittar, och spelar på fotbollen.