Sedan början av augusti pågår omfattande arkeologiska utgrävningar i nordöstra delen av Lund, inom det område där European Spallation Source ska byggas. Tidigare var området kring Brunnshög en vit fläck på den arkeologiska kartan men nu börjar bilden av området som en betydelsefull plats under både bondestenålder (ca 4000 f.Kr.) och folkvandringstid (ca 500 e.Kr.) att framträda.

– Vi har grävt i snart åtta veckor och lämningarna och fynden blir allt mer spännande för varje ny dag som går. I ett av de fyra områden vi gräver har vi t ex en komplett boplatsmiljö med huslämningar, brunnar och gravar från tidigneolitikum (ca 4000 f Kr), med mycket liten inblandning från andra tidsperioder. Detta är oerhört ovanligt i Skåne, säger biträdande projektledare Kristian Brink, Sydsvensk Arkeologi AB.

I utgrävningsområdets södra del har dessutom en gård med flera hus och olika byggnadsfaser från järnålder hittats. Till boplatsytan, som sannolikt har en datering till omkring 500-talet e Kr, hör bl.a ett bryggeri/bageri där man under utgrävningarna hittat sädeskorn, bl.a. av sorterna emmer, spelt och brödvete.

När sedan arkeologerna hittade tiotalet gravar intill gården växte bilden av ett område som varit långt mer betydelsefullt än man tidigare anat.

– Under den här perioden begravde man sina döda i närheten av gårdsmiljön och därför är det särskilt spännande att vi nu även har tiotalet gravar som sannolikt är samtida med bebyggelsen på området, säger bitr. projektledare Håkan Aspeborg, Riksantikvarieämbetet UV Syd.

Arkeologernas förhoppningar är nu att eventuella ben och gravfynd i form av keramik och pärlor ska kunna ge svar på om gravarna hör till gårdsmiljön eller inte.

– Benmaterial från gravar i området brukar generellt sett vara dåligt bevarat men eftersom vi hittat tandemalj hoppas vi att detta, tillsammans med föremålen som placerats i gravarna, ska räcka för att med säkerhet kunna knyta gravarna till gården, säger Håkan Aspeborg.