Game Of Thrones ger en inblick i forntidens Sverige

När man talar om Sveriges historia det ofta vikingar och de brutala förhållanden som de varje dag fick uppleva som står i fokus. Många gånger var det den starkaste som styrde och det var sällan man nöjde sig med att regera över endast Sverige. Vikingarna byggde båtar för att erövra andra delar av världen och de var ett fruktat folk. Vikingatiden varade från ca 700 till 1050 e.kr. Men vem var det egentligen som bodde i Skandinavien innan vikingarna tog över? Och varifrån kom folket som levde i Sverige på den tiden? Kanske var det det germanska folket från områden längre söderut eller kanske hunnerna från östra och centrala europa? Efter att istiden lagt sig skedde många stora folkvandringar världen över och folkslag från andra delar av vår jord tog sig till Sverige och Skandinavien.

Sandby Borg – ett viktigt fynd

Det finns mängder av platser runt om i landet som sitter på en otrolig massa historia från den forna tiden. Ett exempel är Sandby Borgs ruiner på Öland. När utgrävningar av dessa ruiner påbörjades visade platsen sig bli ett intressant fynd som vittnade om en blodig och våldsam historia. Fram till idag har det grävts fram kvarlevor från 26 människor som med stor sannolikhet har gått ett våldsamt öde till mötes. Skeletten visar att trubbigt våld kan ha orsakat deras död och det finns troligtvis flera hundra offer i ruinerna vid Sandby Borg.

Om detta är kvarlevor från ett krig finns det inga bevis för, men det är troligtvis det som är orsaken då det var en turbulent tid då fallet av det Romerska imperiet inträffade. Denna massaker, som det ser ut att vara, av en överlägsen fiende var brutal. Forskare har hittat guld och andra rikedomar och skeletten av djuren till hushållen finns också kvar. Detta var en hämnd av något slag, de som utförde detta kom för att döda och inget annat, en scen som hämtad ur den populära serien Game Of Thrones.

Game Of Thrones tar den forntida historien till underhållningsindustrin

Game Of Thrones tog världen med storm när de första avsnitten släpptes under 2011. Även om handlingen är något mer fantasifull än vad den nordiska historien talar om, så finns det stora likheter med hur livet var här i Sverige under 400-talet. En stor del av avsnitten utspelar sig i det kalla norr med en vinter som fruktat närmar sig. Detta i kombination med våldsamma möten präglas av inspiration från det forntida Skandinavien.

En serie som detta är en enorm skattkista inte bara för den historieintresserade, utan även för de som utvecklar spel, videospel och annan typ av underhållning. Filmer och serier präglar ofta andra delar av underhållningsindustrin, vilket är precis vad Game Of Thrones gjort. Även spelindustrin har hakat på denna trend. Spelutvecklare har släppt slots med inspiration från serien och dessa växte sig otroligt populära, nästan lika fort som serien själv. Game Of Thrones har alltså fört den forntida historien in i underhållningsindustrin, två områden som till en början kändes oerhört distanserade från varandra.

Det goda mot det onda

Som i de allra flesta storslagna äventyr så kretsar handlingen runt en kamp där de goda ställs mot de onda. I Game Of Thrones är detta otroligt framträdande och för er som inte har haft anledning att följa med i detta episka äventyr, ja kanske är det dags att ta en titt. Storslagna scener, fantastiska skådespelare och en historia som det ska en mästare till för att skriva väntar i dessa avsnitt proppade med historieliknande händelser. Som historiefantast är Game Of Thrones helt klart en serie att rekommendera, oavsett om du vill titta på serien eller spela ett sel med inspiration från välkända scener. Trots att där förekommer en dos fantasi så ger den en inblick i hur livet för personer som levde i Skandinavien under denna forna historien faktiskt hade det.