Hårets historia i Sverige

Som land är Sverige en lång historia inom alla områden, inklusive vårt hårmode. Hur kvinnor och män bar sitt hår sade mycket om tidens mode, kultur och vad som var socialt accepterat och inte. Håret sa mycket om en person och kunde visa var man stod i samhället. Så låt oss ta en titt på hur hårmodet har förändrats och återkommit genom århundraden!

Järnåldern

Gamla mynt från järnålder har funnits i Örebro där man kan se människan avbildad med skarp mittbena och kammat hår längs sidorna, troligtvis har dåtidens befolkning påverkats av romarnas mode från den tiden. På den tiden hade även kvinnorna vackra och intrikata håruppsättningar som sannolik också blev efterliknat i Norden.

500-talet 

Mittbenan lever fortfarande kvar men nu blir också hästsvansen populära. Man har hittat avbildningar som visar långt hår samlat i nacken. Hästsvanen lever kvar även idag och kommer i modevågar genom åren. De som har kort hår idag men fortfarande vill ha en lång hästsvans då och då köper helt enkelt löshår via Poze Hair eller andra butiker för att uppnå rätt effekt.

Istället för att påverkas av kändisar och sina idoler var det gudarna som satte hårmodet. Runt denna tid avbildades gudarna ofta med långt hår. Det gjorde att långt hår började kopplas samman med kraft och gudomlighet, därför är det inte så konstigt att många inom adeln och kungligheter valde att spara ut håret så långt som möjligt.

900-talet

Häromkring och långt in i tiden, ända till 1600-talet, var det viktigt för kvinnor att täcka sitt hår med hätta eller hatt. En kvinna med utsläppt hår ansågs som lösaktig och odygdig. Männen å andra sidan hade gärna långt hår och sparade ut stora skägg.

Till skillnad från majoriteten av européerna, var vikingarna väldigt renliga och tvättade sig ofta. De brydde sig om sin personliga hygien och männen lade ned tid på att tvätta, kamma och fläta sitt långa hår.

1600- och 1700-talet

Efter århundraden med mittbena, renlighet och övertäckta frisyrer, började nu ett århundraden med gränslösa håruppsättningar. Kvinnans hår behövde inte längre vara övertäckt, åtminstone inte i de högre stånden, och de utnyttjade tillfället för att skapa extraordinära frisyrer som krävde peruker och löshår.

Detta eskalerade till en stor statussymbol och vissa peruker kunde vara en halvmeter höga! Männen ville istället ha långt och lockigt hår och skaffade passande peruker. I de lägre stånden fortsatte dock trenden med övertäckt hår för kvinnor och männen saknade skägg.

1800-talet

Även om konstfulla håruppsättningar fortsatte valde de mest radikala kvinnorna att bära korta frisyrer, något som man inte har sett på hundratals år. Männen får tillbaka sina skägg och man börjar även lägga märke till kvinnors behåring med uppmaningar att de skulle raka sig under armarna.

1910- till 1940-talet

Den kortklippta vågen växer sig större trots protester från männen och traditionalister. Männen klipper också håret kort och anammar återigen mittbenan. Runt 30-talet blir det populärt med lockar och därmed föds permanenten hos frisörerna och senare som hemmakit.

Nu kommer också en tid när kvinnan får visa mer av benen och därmed blir allmän kroppsbehåring ett problem som kvinnor måste lösa. De första rakhyvlarna riktat specifikt mot kvinnor kommer ut på marknaden och över 100 år av rakning börjar, det är inte förrän idag som vi ser trenden börjar sakta men säkert skifta.

1950- till 2010-talet

Genom årtionden går vi igenom mängder med modetrender. Männens brylcreme på 50-talet och kvinnor bär återigen hästsvans. När 60-talet kommer vill alla män efterlikna The Beatles med längre hår medan kvinnorna förälskar sig i hårsprayen som precis kommit ut på marknaden.

70-talet

Årtiondet delar landet mellan olika trender. Unisexfrisyrer, natruligt hår för aktivister samt att både män och kvinnor permanentar sig. Manlig kroppsbehåring är ett tecken på virilitet och manlighet medan kvinnorna även ska raka bikinilinjen numera.

80-talet

Här exploderar trenderna med färger och volym, man börjar färga håret i alla möjliga nyanser och krustången får ett uppsving. Männen ska numera ha mindre kroppsbehåring än för 10 år sedan.

90-talet till nutid

Tack vare nya produkter kan kvinnor ändra frisyr och färg från en dag till en annan. Männen ska ha spikes och blonda toppar, plattången blir populär och alla, oavsett kön, ska helst ha en helt renrakad kropp.