Historiska ögonblick i fotbolls VM

I sommar är det åter dags för världens största sportarrangemang, Fotbolls VM. I år kommer det att arrangeras av Ryssland och de lag som kvalat in förbereder sig nu som bäst. Fans över hela världen laddar upp och förbereder sig med inköp av storbilds-TV och att ta ut semesterdagar. Medan vi väntar på att domaren ska blåsa igång öppningsmatchen mellan värdlandet Ryssland och gästande Saudiarabien kan vi fördriva tiden med att se tillbaka på några historiska ögonblick från tidigare VM.

Arrangemanget har snart 90 år på nacken och dess historia är fylld av hisnande och spännande ögonblick. När det första VM hölls 1930 i Uruguay tog det tre veckor för lagen från Europa att åka dit. En del matcher sågs endast av några hundratalet personer. Idag har ett Fotbolls VM en miljardpublik och hela turneringen tar en månad i anspråk. Publiken reser dit från alla delar av världen och arrangemanget delas ofta av två eller flera städer i värdlandet.

En stor händelse i VM:s historia var när det sändes på televisionen för första gången 1954. Idag är VM det sportarrangemang som har flest tv-tittare. En annan tv-relaterad händelse som blivit historisk är från VM 2014 när de svenska tittarna för första gången fick uppleva ett reklamavbrott mitt i halvleken. Det var under en av de av värmen påkallade vattenpauserna som kanalen TV 4 valde att passa på att sända reklam.

Ett historiskt VM för Sveriges del i dubbel bemärkelse är det som hölls 1958. Dels är det första och enda gången som VM hållits här och dels så är det enda det VM då svenska landslaget nått störst framgång. Efter en final mot Brasilien förlorade vi med 5–2 och fick nöja oss med en silvermedalj men det är ändå vår bästa placering i ett fotbolls VM. Detta var också första gången som Brasilien vann guld och första gången Argentina var med i turneringen. Det var också i detta VM som fotbollslegendaren Pelé var med för första gången.

Huruvida detta års VM kommer att bli historiskt eller ej återstår att se. Vad vi vet är att de stora bettingbolagen som Unibet förbereder sig genom att använda de historiska resultaten från tidigare VM för att sätta dagens odds och förväntningar på vem som ska bli årets vinnare.

Många fotbollsfantaster hoppas så klart på en repris av VM 1994. Då fick en extatiskt svensk publik se Sverige ta brons efter att ha hamnat i bronsfinal mot Bulgarien och vunnit med 4-0. Detta är också ett av de största historiska händelserna i svensk fotbollshistoria.