Historiska ögonblick inom svensk landslagsfotboll

Det har blivit många oförglömliga svenska fotbollsögonblick under det senaste seklet, vissa har etsat sig kvar starkare än andra. Detta är en summering av några av de händelser som skrivit in sig i historieböckerna för det svenska fotbollslandslaget.

Olympiska spelen 1948

Det svenska herrlandslaget har vunnit ett internationellt mästerskap under alla dessa år. Ett mästerskap som ofta glöms bort, inte minst med tanke på det silver som togs i VM 1994, men faktum är att Sverige vann OS-guld 1948 i London.  Ett lag som innehöll legendariska spelare såsom Gunnar Nordahl, Nils Liedholm, Gunnar Gren och ”Rio-Kalle”. De vann alla fyra matcher i turneringen, 3-0 mot Österrike, 12-0 mot Sydkorea, 4-2 mot Danmark i semifinalen och slutligen 3-1 mot Jugoslavien i finalen på Wembley!

VM 1958

40/50-talet var en fin period för Sverige. Det lag som bärgade hem guldet 1948 var i viss mån med även 10 år senare med spelare såsom Liedholm, men hade nu även förstärkts med yngre talanger likt Kurre Hamrin och Agne Simonsson fanns nu med i truppen. En turnering där Sverige lyckades ta sig hela vägen till finalen efter att på ett imponerande sätt bland annat ha slagit ut Sovjetunionen och Västtyskland. Det tog dessvärre stopp mot giganterna Brasilien i finalen. En viss Pelé slog igenom ordentligt under mästerskapet. Han minns precis som alla äldre svenska supportrar turneringen väl.

Ravellis straffräddning 1994

Det är svårt att undvika nämna Thomas Ravellis klassiska straffräddning mot Rumänien när Miodrag Belodedici klev fram för Rumänien. En legendarisk räddning som tog Sverige till semifinalen i VM 1994 och så småningom ledde till bronsmedaljen. Vi fick uppleva flera klassiska ögonblick för Sveriges del under turneringens gång, likt Kenneth Anderssons mål, Tomas Brolins klassiska målfirande och Henrik Larssons genombrott, men straffräddningen är fortsatt något som är fast i mångas minne.

Nu väntar en ny spännande mästerskapssommar. Intresset att kolla och spela på fotboll ökar under dessa tider. Blir Sverige överraskningen som kommer gå långt 2020? Enligt oddsen är Sveriges chans att vinna, 126.00. Vilket inte ser så lovande ut. Under VM-sommaren 2018 var det i princip omöjligt att få tag på en svensk landslagströja. Vi får hoppas på liknande scener om några månader!

Anders Svenssons frispark 2002

Det kändes kört på förhand. Sverige hamnade i ”Dödens grupp” och räknades ut av alla. England, Argentina och Nigeria stod för motståndet. Ett motstånd som skulle bli allt för svårt för det svenska landslaget. I den första matchen väntade England, tuffast möjliga start. En match som slutade 1-1 efter att Niclas Alexandersson tryckt in kvitteringen i en match där Sverige inte lyckades med mycket framåt. Det började tungt även mot Nigeria, men två mål av Henrik Larsson gav Sverige segern med 2-1.

Allt att spela för inför den sista matchen mot Argentina. En match där mesta pekade på att Sverige behövde vinna matchen för att gå vidare. Argentina pressade på oavbrutet och Sveriges hopp verkade vara att försöka hålla 0-0.  I den 59:e matchminuten får Sverige dock en frispark. Det är en bra bit utanför straffområdet, men Anders Svensson tvekar inte. Han får på en drömträff och knorrar den förbi muren och in bakom Pablo Cavallero i Argentinas mål. Efter det följde en halvtimme av ren och skär ångest för svenska supportrar, Argentina tryckte på allting de hade framåt, fick in en kvittering i 88:e minuten, men lyckades inte med mer än så. Sverige vidare från dödens grupp!

Nu får vi hoppas att det svenska landslaget kan skapa nya minnen 2020.