Historiska spel som än idag är populära i Sverige

I den digitala värld vi lever öppnar tekniken för alla möjliga sorters spel. Från strategispel på datorn till virtual reality-spel där du styr din karaktär med dina egna rörelser. Men i spelsammanhang har inte teknikens framfart endast handlat om att vi ska skapa nya universum, utan också om att förädla de traditionella. Låt oss nu titta närmare på några historiska spel som än idag står sig i Sveriges digitala era.

Kortspel

Kortspelen tros ha uppfunnits i Kina för mer än 1000 år sedan och i dagsläget äger mer eller mindre alla en kortlek. Trots detta är de mer tillgängliga än någonsin via våra digitala plattformar. På så vis kan den som känner för det antingen spela med sig själv, en dator eller mot någon kompis på nätet. En stor del av de kortspel som spelas idag är kopplade till gambling. På exempelvis hemsidan https://www.storspelare.se/ finns  livecasinon med kortspel som Texas Hold ‘Em och Blackjack. 

Idag har i stort sett alla nya datorer och mobiler kortspel inprogrammerade vid första installation. Det mest förekommande spelet är patiens, som är ett slags pusselspel där det inte krävs någon motståndare eller medspelare. 

Ordspel

Ordspel är även det ett typ av spel som funnits med länge, i olika former. De vi främst förknippar genren med idag är Alfapet eller den mer moderna versionen, Wordfeud, som presenterades med smartphonen. Appen Wordfeud har laddats ned över 700 000 gånger, bara i Sverige, och går ut på att du ska bygga ord med ett begränsat antal bokstäver. Ja, av någon anledning älskar vi att leka med ord och utmana våra språkliga kunskaper. 

Strategispel

När det kommer till olika bordsspel är vi väldigt glada i tidskrävande strategispel, där de bästa exemplet är schack. Detta legendariska spel har funnits i flera hundra år, och så tidigt som på 1800-talet började man hålla i schackmästerskap runt om i världen.

Schack har länge varit ett populärt spel i Sverige och fortsätter att vara det än idag. Det finns flera schackklubbar och schackförbund samt turneringar som livesänds på nätet. 

En anledning att schack fortsätter vara så stort i Sverige är att det finns goda förutsättningar att ta sitt spelande till en ny nivå. Man kan läsa bloggar, artiklar och böcker om olika strategier. Dessa kan man sedan snabbt testa på nätet eller i mobilen, för precis som med de historiska kortspelen är även schack lättillgängligt på de digitala plattformarna. 

Monopol

Många familjer har under åren samlats kring det klassiska brädspelet Monopol med både glädje och ilska. Monopol släpptes redan 1935 och finns idag i massor av olika versioner – nästan alla stora filmer och serier får sig ett tillhörande Monopolspel – men visste du att spelet byggde kraftigt på en föregångare som Elizabeth Magie tog fram redan 1905? Ironiskt nog skapade hon spelet med en tydlig antikapitalistisk agenda. Några år senare gjorde en arbetslös försäljare en variant av spelet (alltså Monopol) som han sedan sålde till Parker Brothers, som än idag står som spelets skapare. 

Bevisligen finns det många klassiska spel som lever vidare idag och som gynnas av den digitala frammarschen. Ägnar du dig också åt några av de spel vi tittat närmare på idag?