Höjdpunkter i svensk ishockeyhistoria

Foto: RoboMichalec/Pixabay

Foto: RoboMichalec/Pixabay

Ishockeyn kanske uppfanns i Kanada på 1870-talet, men sedan Sverige spelade sin första match år 1920 har det stått klart att detta förskott som andra länder hade faktiskt inte gjort så stor skillnad. Med många matcher under bältet är det sällan vi ser Tre Kronor på hal is, och skulle de inte ta hem någon medalj så skulle det förmodligen bli ramaskri i landet. Med VM i Slovakien i full sving tar vi en titt på hur Sverige har spelat genom tiderna.

Med flera framgångar bakom sig tog det trots allt lite tid för Sverige att bli varm i kläderna. Första gången de ställde upp som landslag i OS 1920 hamnade de på fjärde plats, vilket kan ha berott på att laget bestod mest av bandyspelare som ville testa ett nytt spel, plus enstaka tyska spelare som faktiskt visste hur reglerna gick till. Ingen vinst för Sverige den gången, men intresset var nu väckt – lilla landet lagom skulle minsann visa världen hur man spelar med en puck.

Hoppa fram i tiden till Tre Kronors kanske största insats och bragd. Året var 2006, Sveriges trupp hade stjärnnamn som Henrik Zetterberg, Jörgen Jönsson, Ronnie Sundin och Mikael Samuelsson. Under detta guldår lyckades Tre Kronor vinna både OS-guld och VM-guld, något väldigt få nationer lyckats göra, och som Sverige hittills fått till en gång. Det kräver en lika fokuserad och stjärnspäckad trupp för att återupprepa 2006 års framgång, vilket vi på senare tider börjat få hopp om.

Efter förra årets guld sprider sig spänningen runtom i landet för en favorit i repris – formen ser bra ut, och motståndet fruktar Sveriges många storspelare. Truppen kanske inte är lika stark som år 2006, men det finns fortfarande skäl att betta på dem som favoriter att vinna ishockey-VM – precis som det varit de senaste två åren. Vad som än händer Tre Kronor i mästerskapet är själva tittandet det som alla tycker om – alla vill ha ett underhållande VM.

Speciellt roligt är det när det blir många mål. Vi alla minns storskrällarna då Tre Kronor nätat tvåsiffrigt mot länder där hockey kanske inte är den mest naturliga av sporter, till exempel mot Belgien i februari 1947 då Sverige vann med 24-1. Efter så många mål är det knappt värt att jubla längre, däremot har det större effekt om målen istället görs med kort mellanrum. År 1986 gjorde Anders Carlsson två mål på otroliga nio sekunder mot Finland i VM-mästerskapet, vilket blivit något av en legendarisk referens inom sporten. Snabbt går det även i årets VM, då första målet i matchen mellan Norge och Sverige kom inom 39 sekunder.

Med bara ett kort utdrag från Sveriges höjdpunkter genom tiderna står det klart att Tre Kronor är ett av världens bästa ishockeynation, med en tradition som främjar och skapar spelare i världsklass. Med en medalj i 2019 års upplaga av världsmästerskapen skulle Sverige vara på god väg att återupprepa sin forna glans från 2006 – man får hoppas, och heja.