Hur skiljer sig dating idag från för 100 år sedan?

Hur människor träffar sin partner har förändrats någonting enormt under den svenska historien. Där det förr i tiden var mer eller mindre kutym att man gifte sig och skaffade barn med de som dels hade en så god ställning som möjligt, men som även kunde erbjuda någonting rent materiellt. Idag ser det helt annorlunda ut, men vad beror det egentligen på?

Idag så är det väldigt få svenskar som väljer sin partner med att få så mycket boskap och möbler i hemgifte som möjligt. Hur vi går in i relationer har förändrats någonting enormt, och precis som med mycket annat i samhället har det att göra med den allmänna utvecklingen. Människor idag har en mycket större personlig frihet att göra vadhelst de behagar. Medans man förr i tiden gifte sig med någon från sin by eller stad för praktiska eller ekonomiska skäl så kan man idag gifta sig med någon som man faktisk tycker om av andra anledningar. Men faktum är att datingen har sett rätt lik ut vad den gör idag de senaste 100 åren, även om internet självklart har vänt detta helt upp och ner.

De senaste 100 åren.

Under de senaste 100 åren så var det vanligt att unga människor möttes på dans och liknande, särskilt utanför storstäderna. Ute på den svenska landsbygden så finns det olika dansbanor och liknande jämnt utspritt. Dessa besöktes av ungdomar för vad som kan liknas till dagens nattklubbar.

Även i städerna så dansade ungdomarna på olika dansinrättningar, men här var det av naturliga skäl lite enklare att träffa någon. Man sågs på kafé, åt middagar, och umgicks på liknande sätt som idag. Självklart fanns det en oerhört mer konservativ inställning till sex, och även om det inte var alls lika vanligt som idag så förekom det självklart före äktenskapet.

För den som vill ha sig en inblick kring hur dating såg ut i Stockholm under det tidiga 1920-talet kan läsa den klassiska romanen Norrtullsligan, där man får följa fyra unga kvinnor i deras arbetsliv. Där möter de upp olika män för att gå långa promenader runt Djurgården och samtalar.

Internets intågande

Sedan internet blev en grej som fler och fler använde sig av så har även det blivit det vanligaste sättet för människor att träffa en partner, både för relationer och för sex. Detta började med olika hemsidor för traditionell dating, någonting som snabbt blev oerhört populärt bland det svenska folket. Idag så är det vanligt att även yngre människor träffar partners online via appar.

Internetdating var till en början för mer traditionell dating, men idag så finns det sidor som erbjuder att leta efter specifika sexpartners, såsom kvinna söker gift man. Dessa är populära bland människor som inte letar en relation och erbjuder kategorier såsom kåta kvinnor, kåta män, och möjlighet att möta par.