Hur snabblån blev standard i Sverige

Det digitaliserade samhälle vi lever i idag har öppnat upp närmast oändliga möjligheter. På nolltid kan vi hitta den bästa rutten till jobbet, se vad det kommer att vara för väder i veckan och hantera vår ekonomi direkt i luren. Förutom att vi kan genomföra flytta pengar på nolltid, kan vi också ta lån snabbare än någonsin förut.

Ja, teknikens framfart har gjort saker och ting smidigare för gemene man. När det kommer till den ekonomiska fronten och att ta snabblån, finns det idag flera tjänster att vända sig till. Det finns även en sajt som Sverigekredit.se, som listar diverse långivare och jämför dem med varandra. Om du exempelvis vill låna 3000 utan uc kan du där hitta den aktör som har lägst ränta. Likaså kan du läsa om vilka andra fördelar och nackdelar som gäller när det kommer till att ta snabblån på nätet.

Så fungerar snabblån

För att sammanfatta det kort, så innebär det ett enklare men ofta dyrare lån. Enklare eftersom du inte behöver fylla i långa formulär för att få det beviljat, och pengarna kan komma till dig på mindre än en kvart. Dyrare eftersom det tenderar att ha högre ränta än de större lån du tar via banken.

Snabblånets historia

Hur kommer det sig att snabblån och jämförelsesajter blivit standard i Sverige? Så länge vi kan minnas har lån som koncept existerat i vår civiliserade samhälle. När det kommer till banklån har det funnits sedan tidigt 1900-tal och lån för studier sedan drygt ett århundrade tillbaka.

När det kommer till snabblån, som ibland kallas för SMS-lån eller privatlån, så har det funnits i ungefär femton år. Det kom till i Norden och blev framför allt stort i Sverige och Finland. Att snabbt kunna få pengar som behövdes för att hantera en plötslig kostnad, eller i vissa fall ett drömköp, var någonting många nyttjade. Men att ta snabblån kunde bli väldigt dyrt i längden eftersom de ofta kom med hög ränta och höga straffavgifter om man inte betalade tillbaka i tid.

Det skulle dröja flera år tills han satte upp ett regelverk som garanterade bra villkor. Sedan den första september 2018 har konsumentkreditlagen ordnat bestämmelser som ger en mer ansvarsfull marknad för snabblån.

Idag finns det en stor bredd med oerhört många privata långivare. Det finns även de som du kan låna av utan att behöva granskas av UC, som är Sveriges största kreditupplysningsföretag.

Jämförelsesajter

Mängden alternativ har gett ett behov av jämförelsesajter likt just ovan nämnda Sverigekredit.se som listar långivare och recenserar dem. Utöver det, så ger de även andra tips på saker att tänka på innan man bestämmer sig för att ansöka om lån.

Dessa hemsidor underlättar låntagarens sökande efter rätt tjänst att vända sig till. Men det finns fortfarande risker med att ta lån om du inte har möjlighet att betala tillbaka dem innan förutsatt tid.