Jenny Lind – superstjärnan, sångerskan, människan

Musikmuseet
23 januari – 31 december 2009

Jenny Lind var 1800-talets megakändis, fullt jämförbar med dagens popikoner. Musikmuseet har många föremål och dokument som tillsammans berättar en fantastisk historia om en stor sångerska och en känslig människa med vacklande självförtroende.

Hon gjorde den första musikturnén i historien i Amerika under 1 ½ år, vilket blev en succé både konstnärligt och ekonomiskt. Dessförinnan var hon mycket välkänd och beundrad i Europa. Hon var också känd för sin generositet – hon skänkte en stor del av sina inkomster till välgörenhet.

Jenny Lind på scen inför en publik på ca 7000 människor i Amerika
Jenny Lind på scen inför en publik på cirka 7 000 människor i Amerika.

Som artist var hon mycket noga med sin framtoning, och förstås med sin musikaliska prestation. Hennes röst liknades vid en näktergals sång, men vi vet inte hur hon lät. Inga inspelningar finns kvar.

Artistlivet kostade på, vilket dagboksanteckningar och brev visar. ”Ja, jag gav mig själv för mycket i min konst, det kostade mig helt när livet, men med glädje hade jag förr för denna min första och sista, djupaste och renaste kärlek…” (i brev till H C Andersen, 1870-talet).

I utställningen kommer man bland annat att få se Jenny Linds första scenklänning, som hon bar när hon var tio år gammal. Dessutom bilder, personliga saker, smycken, broderier och faktatexter förstås.