Konsulter i ett historiskt perspektiv

Konsulter tillhör vardagen idag i mängder av olika branscher. Historiskt sett är det dock ett relativt nytt koncept. Företag överhuvudtaget är något som har förändrats en hel del det senaste århundradet.

Den största förändringen genom tiderna var så klart industrialiseringen, som i Sverige skedde under andra halvan av 1800-talet. Teknologiska framsteg möjliggjorde nya arbetsmetoder och ökade efterfrågan på arbetare utan att öka kraven på expertis eller utbildning. Mängder av nya företag dök upp på relativt kort tid och många behövde arbetskraft i en eller annan utsträckning. Samtidigt öppnade det även dörrarna för riktigt kunniga personer med expertis och nya idéer att hjälpa nystartade företag med en eller flera aspekter av företagandet. Även om konsultfirmor och liknande kan spåras tillbaka till slutet av 1800-talet skulle det fortfarande dröja ett par årtionden in på 1900-talet innan många av dessa började ta fart på riktigt och bli den accepterade delen av företagsvärlden de är idag.

Med marknader som kontinuerligt förändrades, innovationer som öppna upp för nya möjligheter och utrymme för nya företag att konkurrera inte bara lokalt utan nationellt blev det också viktigt att kunna erbjuda bättre produkter eller tjänster eller till mer fördelaktiga priser. Eller bara skapa ett starkare varumärke. Allt detta är något konsulter hjälper företag med idag, för att inte tala om att hjälpa företag att etablera ett starkare varumärke. Det finns även de som via företag som Brightmill hyr ut sig själv för att agera som en del av företagsledningen under överenskomna perioder.

Samarbeten med konsultfirmor blev allt vanligare mot mitten av 1900-talet och fortsatte att öka som tiden gick. Idag finns det mängder med otroligt framgångsrika konsultfirmor och de största omsätter ofantliga summor pengar varje år. Majoriteten av stora företag idag har vid flera tillfällen anlitat konsulter för att se över någon aspekt av företaget och komma med tips och idéer hur de kan förbättras.