Kulturarvet i höst

Det händer mycket på museer, arkiv och andra kulturarvsinstitutioner runt om i landet. Här presenteras ett litet urval:

Det har blivit dags att rösta fram Västra Götaland sju underverk. Under 49 veckor har Västarvet, Västra Götalandsregionens förvaltning för natur- och kulturarv, berättat om en utvald kulturmiljö från varje kommun i regionen. På måndag den 2 september startar omröstningen för att ta reda på vilka av dessa 49 som ska bli Västra Götalands sju underverk. Genom att lyfta fram en värdefull kulturmiljö som ett potentiellt underverk i var och en av länets kommuner hoppas Västarvet kunna sätta fokus på regionens spännande kulturarv och rika historia.

Casino på nätet har ibland namn och grafik med historiska teman eller anknytningar till fiktiv historia på film. På Snabbare kan man exempelvis spela på ”The sword and The Grail”, ”Money Train” och Rise of Olympus”.

Torsdagen den 5 september anordnar Centrum för näringslivshistoria årets History Marketing Summit på Nalen i Stockholm. Det vänder sig till marknadsförare, HR-ansvariga och företagsledare som får lära sig hur företag kan använda historien för att stärka sin organisation och sitt varumärke, och använda den egna historien för att växa – det som brukar kallas history marketing. Det är fjärde gången som History Marketing Summit arrangeras och bland årets talare återfinns Martin von Arronet, kommunikationsdirektör på Electrolux, Sibylla Jacobsson, styrelseordförande i Kinnarps och Rustan Panday, styrelseordförande i ljudboksförlaget Storytel.

Lördagen den 7 september presenteras Dokumentärfotosalongen för tredje året i rad på Arbetets museum i Norrköping. Där visas 140 bilder av inte mindre än 56 fotografer. Årets salong har temat ”Ett annat sätt att se”, ett tema som röstades fram av Norrköpingsborna under kulturnatten 2018. Både etablerade fotografer och amatörer från hela landet har ansökt om att få medverka i årets salong. Sammanlagt kom det in bidrag från 86 fotografer.

På Kalmar läns museum inleds fredagen den 13 september den andra säsongen av historikern Peter Danielssons populära föreläsningsserie om historiska kändisar. Årets föreläsningar har rubrikerna ”Karin Månsdotter – Erik XIV:s föräldralösa flickdrottning”, ”Katarina Jagellonica – Johan III:s katolska hustru”, ”Karl IX – adelns maktlystne fiende”, ”Gustav II Adolf – stormaktstidens krigarkonung” och ”Drottning Kristina – den motvilliga monarken”. Museet meddelar att säsong 3 kommer under våren 2020 och den kommer helt att vikas åt svensk stormaktstid.

Under september månad pågår höstutgrävningar i Varnhem. Det är arkeologistudenter från Göteborgs universitet och elever på Katedralskolan i Skara som fortsätter undersökningen av det medeltida verkstadshuset på våtmarksområdet söder om Varnhems klosterruin. Allmänheten kan besöka utgrävningen och studenterna finns på plats måndagen den 9 september till fredagen den 20 september på vardagar cirka klockan 9.00 till 16.00.

Myntkabinettet inleder höstens program med föreläsningar om ekonomi onsdagen den 18 september. En av föreläsningarna handlar om ”Gustaf Dalén – uppfinnare av AGA-fyren och mycket mer”. Det är Anders Johnson, författare med inriktning på svensk näringslivshistoria, som berättar utifrån sin biografi om uppfinnaren, entreprenören och nobelpristagaren Gustaf Dalén. Genom sina automatiska AGA-fyrar nådde han världsrykte. Han blev också en väldigt framgångsrik företagsledare. Den 30 november 2019 är det 150 år sedan Gustaf Dahlén föddes.

På Norrköpings stadsmuseum blir det cirkus i höst med utställning ”Välkommen till cirkusfamiljen”. Norrköpings ungdomscirkus fyller 40 år 2019 och firar det med att bland annat flytta in på stadsmuseet under hösten och vintern. I den interaktiva utställningen får besökarna följa med cirkusartisterna från de hårda passen i träningslokalen via den pirriga stunden innan entrén till kicken och pressen i rampljuset.

Den som inte vill resa kan i stället ta del av kulturarvet i ljudform. I podd-versionen av Sveriges Museers samtalsserie ”100 samtal” kan man lyssna på samtal mellan några av Sveriges mest kunniga och intressanta tänkare, forskare och experter av i dag. ”Varje samtal tar avstamp hos ett museum med ett museiföremål som har betydelse för vår tids stora och svåra frågor som exempelvis klimatkris, rasism, medias makt och trovärdighet, juridiska fri- och rättigheter, skolan, religion, klassamhället, identiteter, minoriteter och mycket annat”, skriver Sveriges Museer. Samtalen dokumenteras också för att arkiveras och bevaras för framtiden i museisamlingar.

(2019-09-02)