Följ med Jan Mårtenson på en lärorik och roande vandring på kungliga Djurgården och genom historien. Ackompanjerad av Ralf Turanders bilder hittar han både okända och välbekanta stigar, och han gläntar på dörrar till både slott och koja.

Jan Mårtenson stannar upp inför byggnader och arkitektur, människoöden och historia. Han porträtterar prins Eugen och besöker Frödings dödsrum på Gröndal. Här figurerar Armfelts Frescati och Bellmans Stora Skuggan, galärkyrkogård och monument. Mårtenson öppnar stängda dörrar, som den till prins Carls och prinsessan Ingeborgs villa och den till Oakhill, tsarfamiljens bröllopsgåva till Maria Pavlovna och prins Wilhelm.

Det är en annorlunda, vacker och bildande vandring genom ett omistligt kulturlandskap. Allt återgivet i poetiska bilder av fotografen Ralf Turander.

Diplomaten Jan Mårtenson har varit chef för kungens kansli, biträdande generalsekreterare i FN och ambassadör. Förutom en lång rad deckare har han skrivit om bland annat Kungliga Slottet, Drottningholms slott, Sofia Albertinas palats och Beridna Högvakten.

Fotografen Ralf Turander har bland annat fått Stora Journalistpriset för sin fotokonst. Han har ett stort antal fotoböcker bakom sig, bland annat Skoklosters slott under 350 år som utsågs till Årets bok om svensk historia 2004.

Jan Mårtenson (text) & Ralf Turander (foto):
Kungliga Djurgården. En kulturhistorisk vandring
Wahlström & Widstrand
Utkom 2007