Vi tar en titt på lampindustrins historia och framtid

Glödlampor

Antalet olika lampor som erbjuds på marknaden har ökat väsentligt de senaste åren. Tidigare generationer kunde bara välja mellan olika typer av traditionella glödlampor, och deras alternativ hade lite att göra med bättre teknologi eller lägre energikonsumtion, utan skiljde sig bara i pris och tillverkare. Men de senaste åren har belysning utvecklats till att bli en av de mest komplicerade marknaderna i världen.

Glödlampor

Den gamla vanliga glödlampan som använder sig av en glödtråd anses vara en av de viktigaste uppfinningarna i mänsklighetens historia. Utan den hade vi fortfarande fått gå och lägga oss när det blir mörkt, och stiga upp i ottan för att hinna få något gjort. Visst, den har gjort sitt nu, och var varken energisnål eller kostnadseffektiv, men den fyllde ett viktigt syfte i många år.

Fluorescerande lampor

Fluorescerande lampor, eller lysrör, som är ett lättare namn på dem, introducerades på marknaden på 30- och 40-talet. Under de följande 70 åren utvecklades de från att enbart användas i stora kommersiella byggnader till att vara bland de absolut vanligaste lamporna. De var ett viktigt steg från den vanliga glödlampan eftersom de är mer energisnåla.

Det var egentligen först när dessa lysrör hade utvecklats förbi ett surrande stadie som de blev riktigt populära på 90-talet.

Högintensiva urladdningslampor

Högintensiva urladdningslampor kom in i bilden först på 90-talet. I början stod de nästan bara att finna i billyktor. När teknologin senare förbättrades började de användas i större utsträckning i stora lokaler som till exempel idrottshallar och parkeringshus.

LED-lampor

Det senaste tillskottet i lampfamiljen är LED-lamporna. De är väldigt energisnåla och har därför tagit världen med storm eftersom de hjälper det enskilda hushållet att spara pengar, men också är snälla mot miljön. Även om de har funnits sedan 60-talet så är det endast det senaste dryga decenniet som de har kommit så långt i sin utveckling att det är både praktiskt och ekonomiskt att använda dem i större skala.

Det finns flera skäl att byta till LED-lysrör eller LED-lampor. De har en låg energiförbrukning, extremt lång livslängd och finns i många olika färger, storlekar och former. Detta gör att LED-lamporna sakta men säkert utkonkurrerar de andra typerna av lampor som finns tillgängliga, de är helt enkelt det bästa alternativet.

Belysningens framtid

Glödlamporna har haft sin storhetstid och är berättigade till en värdig pension efter en lång karriär och blir nu ersatta av andra, modernare alternativ, i synnerhet LED-lampor. Eftersom låg energiförbrukning är något som de flesta är eniga om är oerhört viktigt med tanke på miljön, så verkar det som att LED-lamporna är här för att stanna.

Trenden att använda belysning för att förstärka en inredningsstil är också något som kommer att hålla i sig och utvecklas, och ju mer energisnåla lösningar som finns tillgängliga, desto mer kan man leka med olika ljuskällor och använda lampor för att göra ett rum så hemtrevligt som möjligt.

Det var nu ett bra tag sedan de flesta bara hade en stackars glödlampa i taket som förväntades lysa upp ett helt rum. Nu har vi energisnåla LED-lampor utspridda på strategiska ställen. Så vi kan förvänta oss att belysningens utveckling kommer fortsätta i denna riktning, mot större miljövänlighet och mer estetisk stil.