Den 20 september 1903 invigdes Malmö synagoga. Inför 100-årsjubileet har Judiska församlingen och Malmö Museer producerat en bok om Malmös judiska historia med utgångspunkt i synagogan.

Byggnaden på Föreningsgatan är en välkänd profil i Malmös stadsbild. Många Malmöbor har passerat förbi den, men få har varit innanför dess ekportar. Boken Templets sten föll på Föreningsgatan – Malmö synagoga 100 år dokumenterar byggnaden, arkitekturen och det religiösa livet i synagogan. Läsarna får också en inblick i hur det är att vara jude i Malmö idag.

Synagogan ritades av den kände Malmöarkitekten John Smedberg i en stil som var mycket vanlig bland europeiska synagogor i början på förra seklet. Synagogan i Malmö är en av de få som finns kvar. De flesta andra brändes under Kristallnatten eller förstördes före eller under andra världskriget.

Boktiteln syftar på legenden som säger att "när Templet i Jerusalem förstördes, så spred den Evige, lovad vare Han, alla dess stenar i hela världen. På varje plats där det föll en sten byggdes en synagoga."

Claes Fürstenberg, Jan Mark och Merja Dìas:
Templets sten föll på Föreningsgatan – Malmö synagoga 100 år
Malmö Museer
160 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i september 2003.