När kortspelen kom till Sverige

Spelkortens historia är lång och spännande. De första kortspelen antas ha tagits fram i Kina för över 1000 år sedan och i närmare 650 år har kortlekar funnits i Sverige. Under åren har borde korten och spelen utvecklats.

I dagens Sverige äger i princip alla en kortlek och de som inte gör det kan likväl behärska ett par spel. Kortleken har egentligen en enorm social global ställning, men få reflekterar över detta.

Numera finns det gott om möjligheter att spela med digitala spelkort på diverse hemsidor och appar. Inte minst efter att staten reformerade spellagen och gjorde det möjligt för privata aktörer att bedriva kommersiellt spel online. Nu finns det 100 spelbolag med svensk licens och hos nästan alla dessa är kortspel ett stort och viktigt inslag. Den som vill testa att spela exempelvis poker online kan besöka https://www.bonuskod-se.com/paf-bonuskod för att ta del av en bonuskod, som ger en ett mervärde på ens första insättning.

I denna artikel kommer vi först backa bandat för att kolla närmre på hur det såg ut när kortspelen kom till Sverige och sedan kika på hur spelen har utvecklats därefter.

Kortleken kommer till Sverige

Spelkorten tros vara daterade till 800-talets Kina under Tangdynastin. Då var inte korten gjorda av papper, utan av träskivor. Under 1100-talet fick konceptet spridning i Asien och kom så småningom även till Egypten. Ett par hundra år senare, närmare bestämt år 1377, kommer kortleken till Sverige. Personen som stod för detta var munken Johannes från Rheinfelden.

Johannes hade under sina europaresor sett de populära spelkorten och dess betydelse i människornas vardagsliv. Han ville göra en skrift om kortspel, likt en annan munk hade gjort om schackspel. I Johannes omfattande texter kan vi utläsa att 1300-talets kortlek bestod av 52 spelkort indelade i fyra olika färger, precis som de idag. Vilka symboler färgerna hade vet vi dock inte. Däremot jämför han färgerna med fyra olika länder och deras hierarkier: kung, drottning, knekt (soldat) och bönder.

Hur såg kortspelen ut då?

När kortspelen kom till Sverige härjade fortfarande digerdöden. I Europa hade det egentligen införts förbud för olika föremål som ansågs vara smittbärande, däribland tärningar och kortspel. Spelen var enkla och användes i stor utsträckning för hasardspel. Exempelvis fanns en tidig version av blackjack, med liknande regler som idag. Alltså, att komma så nära 21 som möjligt. Den som kommer närmast vinner och den som kommer över diskvalificeras direkt. Även här spelade man mot en dealer.

Blackjack, eller ”21” som det då kallades, blev snabbt populärt i den svenska adeln. Och under 1400-talet, när Johann Gutenberg hade uppfunnit sin tryckpress, började det tryckas dekorerade kort med symboler. Medan adeln kunde fortsätta med handmålade vackra spelbrickor, kunde folket köpa sig tryckta kortlekar till ett bra pris.

Spelens vidareutveckling

Därefter har mycket hänt. I slutet av 1400-talet, förenklade franska tryckare kortlekens layout till ungefär vad vi har idag. Samma fyra färger: spader, ruter, hjärter och klöver. Och dessa indelade i två olika kulörer, rött och svart. De tidigare symbolerna, som dessförinnan bestått av vapen, ansågs för morbida. När kortlekarna fick större spridning tillkom också massor av nya spel.

Likaså utvecklades hasardspelen. Spolar vi fram till 1800-talet börjar poker spelas flitigt i USA och många andra spel därtill. Snart började gamblingen utvecklas på andra fronter med. Tärningsspel hade fått ett uppsving och i slutet av 1800-talet byggdes det första slotspelet. Dåtidens ”enarmade banditer”, som maskinerna började kallas för, hade liknande principer som poker. Målet var att kombinera olika kortsymboler för att vinna.

I dag finns det massor av olika kortspel och med den moderna tekniken har slotspelen utvecklats till att bli något som närmast kan jämföras med TV-spel. Det handlar inte längre om att samla på spelkort utan det kan röra sig om alla möjliga olika symboler unikt framtagna för spelets tema. Dessutom går de nu att spela över internet på alla möjliga sorters enheter.

Och visst är det fascinerande att testa dessa nya spel och tänka tillbaka hur det en gång i tiden såg ut. Från att korten togs fram i Kina för att sedan komma till Sverige under 1300-talet. Hur tryckpressen gav kortleken spridning och hur spelen sedan kom till USA där slotspelen sedan utvecklades och andra spel började plockas fram, som den berömda ”enarmade banditen”.

Vad som händer här näst i kort- och spelandet värld återstår att se. Med dagens teknik är det egentligen bara fantasin som sätter gränser.