När Sverige vann VM-silver i fotboll

Om du frågar vilken fotbollsbragd som är den största i svensk fotbollshistoria skulle de flest säkert svara VM-bronset från 1994. Detta var visserligen en bravad som lever kvar i det svenska folkets hjärtan, men det svenska herrlandslaget har tagit andra medaljer med högre valörer. Bland annat har Sverige vunnit ett VM-silver på hemmaplan.

Ett otroligt VM-silver 1958

När VM spelades i Brasilien år 1950 beslutades det att Sverige skulle få arrangera världsmästerskapet i fotboll 1958. Det här är förmodligen den enda och sista gången som Sverige, i alla fall på egen hand, har fått chansen att arrangera det största mästerskapet i fotboll. Exakt hur Sverige fick arrangörskapet är ett mysterium, men det sägs att affärsmannen Gunnar Göransson, som arbetade i Brasilien, hade ett finger med i spelet. Sverige gjorde sig även ett namn under VM 1950 genom att slå allas förväntningar och faktiskt vinna VM-brons.

Sverige var inte med i VM 1954 och landslaget bestod endast av amatörspelare. Detta var ett problem och inför VM i Sverige reste Holger Bergérus, som satt i den svenska VM-kommittén, till Italien för att prata med de svenska proffsspelarna. Efter att ha övertalat de italienska klubbarna att släppa några spelare sattes det svenska landslaget ihop. Det var det äldsta i hela VM. Hela 6 av 11 spelare var över 30 år gamla och det var en blandning av proffs, som Kurt Hamrin (Padova), Nacka Skoglund (Inter) och Nils Liedholm (Milan), och amatörer.

VM fördelades mellan 12 svenska städer och det var första gången som VM visades på tv. Mästerskapet spelades mellan den 8–29 juni. Många trodde att Sveriges deltagande skulle bli ett fiasko och ansåg att landslaget hade passerat sitt bäst-före-datum. Det blågula-landslaget tog däremot inte åt sig av spekulationerna och de började mästerskapet med att vinna mot Mexiko med 3–0. De tog sig vidare från gruppen och mötte Sovjet i kvartsfinalen och Västtyskland i semifinal. Alla matcherna slutade i seger för Sverige.

Men i finalen på nationalarenan Råsunda Stadion tog det stopp. De ställdes då mot Brasilien, som hade en ung Pele i laget, och resultatet blev 2–5. Landslagets framgångar har förklarats vara en blandning av skicklighet och att de andra lagen inte såg dem som farliga motståndare. Ingen trodde på det svenska laget, som sammanlagt var 327 år gammalt. Den brittiske tränaren George Raynor hade lockats tillbaka ett par månader innan och tog laget på träningsläger i Italien. Det fanns samtidigt en bra sammanhållning mellan de gamla och unga spelarna, och det kan mycket väl ha varit den saliga blandningen som gjorde dem till silversegrare.

Det nuvarande landslaget

Det är svårt att svara på varför samma resultat inte har uppvisats av det nuvarande landslaget. Förhoppningarna väcktes under det senaste världsmästerskapet i Ryssland 2018, då det var 60 år sedan Sverige tog silver. Däremot tog mästerskapet slut i kvartsfinalen mot England, vilket var längre än vad någon trodde att ”blågult” skulle gå. Landslaget bestod till stor del av spelare som inte spelade i några toppklubbar och de leddes av Andreas ”Granen” Granqvist, som spelade i ryska FK Krasnodar. Förbundskaptenen Janne Andersson förespråkade en defensiv taktik, men Sverige lyckades göra mål i varje match och vann sin grupp trots giganter som Tyskland och Mexiko.

Förtroendet för landslaget var lågt inför VM och det hade varit det sedan de åkte ur EM 2016. Efter EM-fiaskot avgick förbundskaptenen Erik Hamrén och Zlatan, Kim Källström och Andreas Isaksson lämnade landslaget. Vid det laget låg Sverige på 45:e plats på FIFA:s världsranking. Sakta men säkert har Sverige tagit sig tillbaka och 2017 låg de på en 18:e plats, vilket är samma plats som i skrivande stund. Landslaget kvalar nu till EM 2020, vilket är första gången som flera europeiska städer ska samarrangera mästerskapet istället för en enda nation. Enligt oddsen för betting på nätet har Sverige goda chanser att vinna gruppen med oddsen 10.00. Just nu ligger de på en andraplats bakom Spanien efter fyra spelade matcher. Sverige måste vinna eller komma på andraplats i gruppen för att kvalificera till EM, och tre matcher kvarstår. I gruppen möter Sverige Spanien, Norge, Malta, Rumänien och Färöarna.

Framtidschanser

Det finns alltid en chans att ett land som Sverige ska ta sig till toppen och vinna guld en dag. Vi har gjort det i andra sporter och vi har gjort det tidigare. Sveriges herrlandslag har faktiskt vunnit OS-guld i fotboll (1948). Det nuvarande landslaget har visat att de kan möta tufft motstånd, men frågan är om de har vad som krävs för att vinna. Nyligen möttes Sverige och Spanien i EM-kvalet och svenskarna förlorade med 0–3. Förlusten var väntad men laget mötte kritik från spansk media. En tidning skrev att Sverige är för defensiva. De försvarar sin planhalva och stör de andra spelarna, men det blir inget motstånd för de försöker inte göra några mål. Janne Anderssons taktik som tog dem till kvartsfinal i VM kan behöva utvärderas. Eller så kanske det behövs nya målgörare som Zlatan, Henrik Larsson och Andreas Svensson.

Spelare av den kalibern kan redan ha hittats. Alexander Isak är en av Sveriges yngsta spelare och en sann målkanon. Den 19-årige anfallaren började nyligen spela i den spanska La Liga-klubben Real Sociedad och han har gjort tre mål på fyra spelade matcher. Isak gjorde debut i landslaget 2017 och i en match mot Slovakien gjorde han mål redan efter 19 minuter. 25-årigen Robin Quasion är en annan målskytt som kan sätta press på motståndarna och under hela EM-kvalet har han stått för 3 mål. Ytterligare en spelare som kan rädda Sverige är målvakten Robin Olsen. Han var den enda svenska spelaren som hyllades av spanska sportjournalister efter 0-3-matchen. Olsen gjorde fyra stora räddningar på fyra minuter och han såg till att Spanien fick vänta med sitt första mål.

Landslaget är redo och Sverige har alla möjligheter att ta medalj. Det är inget fel på sammanhållningen och inget fel på ledningen. Kanske handlar det om att landslaget behöver en ny strategi, och att fansen faktiskt tror på dem. Det är inte osannolikt att Sverige kan lyfta pokalen i både VM och EM i framtiden, frågan är bara när.