Nästan 100 år av motsättning för damfotbollen

Den första kända organiserade damfotbollsklubben spelade sin premiärmatch 1895 i England. Uppemot tiotusen åskådare ska ha varit på plats för att se matchen. Men detta var inte den ljuva starten på damfotbollens utveckling. Det skulle följa år av förtryck och nedvärdering och arbetet för att likställas med herrarna fortsätter fortfarande.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Åttonde världsmästerskapet

Det har gått 124 år sedan damfotbollen gjorde sitt första intåg och det är inte mer än lämpligt att lyfta fram vilka framsteg som har gjorts, framförallt nu när det spelas ett damvärldsmästerskap i Frankrike. Den 7 juli kommer det att koras en ny världsmästare. USA är just nu regerande mästare och de har tagit tre guld, ett silver och två brons sedan mästerskapets start 1991. Det svenska damlandslaget har ännu inte lyckats ta något VM-guld men de har tagit ett VM-silver och har haft stort framgångar i EM-sammanhang. I år är det svenska damlandslaget en av favoriterna och enligt bet365 betting är oddsen att de vinner guldet 26.00. Däremot har de hamnat i samma grupp som amerikanskorna, men det är både ettan och tvåan i gruppen om går vidare.

Världsmästerskapen i damfotboll 2019 är den åttonde upplagan. Det räknas att bli det mest sedda mästerskapet någonsin och länder som länge har varit borta från mästerskapssammanhang för damer har kommit tillbaka. Italien har inte ställt upp i VM vid de senaste tre tillfällena men är nu tillbaka med ett nytt och hungrigt landslag. Sporten har vuxit i landet som fortfarande ser fördomsfullt på damfotboll. Nya regler kräver däremot sedan 2015 att alla Serie A-klubbar måste ha minst ett flicklag. Det har gjort att damfotbollen har vuxit och medias syn har gått från kritiserande till stöttande.

Tog fart först på 70-talet

Precis som i England var det i slutet av 1800-talet som damfotbollen kom till Sverige. Det fanns tidigt ett stort intresse bland damer men sporten ansågs vara alldeles för rå för kvinnor. I England i början av 1900-talet sågs till och med den växande damfotbollen som ett hot mot herrarnas spel. FA förbjöd därför år 1921 all form av organiserad damfotboll och damklubbarna portades från att spela på befintliga fotbollsplaner. I Sverige var det Göteborgs fotbollsförbund som tog ett liknande beslut, då det var i den staden som svensk damfotboll började att växa fram.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Det skulle dröja fram till 1971 innan FA i England hävde förbudet mot damfotbollen och 1973 spelades det första seriemästerskapet i Sverige. Innan dess hade det endast spelats enstaka välgörenhetsmatcher då ett hårt motstånd från herrfotbollen satte stopp för all form av utveckling. Det första Europamästerskapet i damfotboll hölls 1984 och Sverige slutade som vinnare. Skandinavien blev ett exempel för damfotboll trots ett fortsatt motstånd. Men den här gången gick det inte att stoppa utvecklingen och damfotbollen växte sig ännu större.

Det råder fortfarande stora skillnader mellan dam- och herrfotboll. Det råder också enorma skillnader mellan olika länder. Däremot är det tydligt att damfotbollen börjar att få ett större utrymme, större inflytande och förhoppningsvis kommer det inte att ta ytterligare 124 år till dess att herr- och damfotboll ses som en och samma sport.