På 1700-talet var turism en angelägenhet för den engelska överklassen. För den bereste var karriärmöjligheterna många. I dag är turismen en av världens största branscher, där så många som en miljard människor nöjesreser varje år. Hur har den här utvecklingen gått till?

Boken Turistens blick gör nedslag i resandets historia, från Homo Erectus vandringar på jakt efter föda till vår tids charterturism. Visste du att kryssningsresandet blev ett fenomen efter första världskriget, eftersom det fanns ett överflöd av fartyg? Likväl som att charterturismen uppfanns efter andra världskriget, då det plötsligt fanns mängder av oanvända flygplan?

Björn Cederberg berättar om hur och varför vi rest genom tiderna. Han visar också hur samhällsutvecklingen har påverkat våra resvanor.

Björn Cederberg är författare, regissör och kulturjournalist. Han har producerat tio dokumentärfilmer för SVT och har tidigare skrivit bland annat boken Kamrat Spion om den östtyska spionorganisationen Stasis verksamhet och förgreningar till Sverige.

Björn Cederberg:
Turistens blick. Nedslag i resandets historia
Historiska Media
Utkom 2015