Varför eldas det på valborgsmässoafton, hur firas mors dag enligt 1920-års instruktion och vad har Johannes Döparen för koppling till midsommarafton? Den som vill kunna briljera i frågesport eller slå omgivningen med häpnad med sin kunskap om högtidsdagar får nu ett verktyg när Nordiska museet lanserat appen Årets dagar.

Appen Årets dagar

I Nordiska museet samlingar finns en stor mängd uppteckningar, dagböcker, fotografier, och föremål som tillsammans ger en inblick i hur firandet av olika högtider och dagar har förändrats och omformats över tiden.

Kulturhistorisk information om högtider som firas i Sverige har sedan lång tid tillbaka funnits tillgänglig via Nordiska museets webbplats och är enligt museet mycket efterfrågad. För att göra kunskapen mer tillgänglig har Nordiska museet utvecklat appen Årets dagar.

”Förhoppningen är att fler ska bli nyfikna på och vilja lära sig mer om varför vi firar de dagar och högtider som uppmärksammas idag, men också att Nordiska museet ska få ökad kännedom om var och i vilken omfattning man firar olika dagar”, skriver museet.

I appen finns information om de stora högtidsdagarna och också om olika märkesdagar som är mer eller mindre kända. Stora delar av informationen om dessa dagar kommer från Bondepraktikan, som 1662 gavs ut första gången i Sverige.

Varje märkesdag har ett bildflöde där man kan dela sina bilder och jämföra med andras. I appen kan man även markera valda dagar för att få en påminnelse direkt i telefonen när det är dags att fira.

Årets dagar finns tillgänglig gratis för både Android och iOS och i Google Play och Appstore.