Rådhuset i Skänninge
28 april – 31 december 2007

I år är det 500 år sedan Ingrid Elovsdotter skrinlades. Skrinläggningen beskrivs i en samtida krönika som en stor fest där "… mat gavs nog både mycken och goder. … ej allenast öl utan ock mjöd och vin." Festligheterna kring skrinläggningen år 1507 och kulten kring hennes person gör att Ingrid, trots att hon aldrig blev helgonförklarad, kan betraktas som ett lokalt helgon.

– Med anledning av detta "jubileum" vill vi berätta om de två dominikankonventen i Skänninge, S:t Martin och S:t Olof. Här visas föremål, bilder och texter hämtade från såväl gamla som nya arkeologiska undersökningar, berättar Ingmarie Karlsson, turistbyråföreståndare i Skänninge.

Utställningen innehåller också smakprov på annat som Skänninge har att erbjuda, bland annat de vikingatida lämningarna som nyligen undersökts. Skänninges tidigkristna gravmonument visas i utställningen med bilder på andra östgötska monument.

– Avslutningsvis lyfter vi fram stadens enda bevarade medeltida byggnad, Vårfrukyrkan, med detaljer på gravstenarna i kyrkgolvet. Sammantaget hoppas vi att de axplock av stadens stora minnen som vi har valt att visa gör att fler blir nyfikna och intresserade av Skänninges historia, avslutar Ingmarie Karlsson

Utställningen har gjorts i samarbete mellan Mjölby kommun, Riksantikvarieämbetet, UV Öst och S:ta Ingrids Gille.