Brännvin finns naturligtvis inte i sinnevärlden hos den fattige trettonåringen Henrik Söderman, när han vandrar in i Uppsala en novemberkväll 1842. Tvingad att försörja sig själv har han lämnat sitt gudfruktiga föräldrahem i norra Uppland.

Sextio år senare hyllas den framgångsrike företagaren grosshandlaren H.W. Söderman med en pompös begravning i domkyrkan där ärkebiskopen officierar.

Men brännvinspengar möjliggör vägen dit och hans levnadsbana spinner över rederier, bryggeri, kvarnverksamhet, sprithandel, brännvinstillverkning och fastigheter. De ger honom också rejäla baksmällor och karriären blir som en berg- och dalbana.

Han kämpar för sina idéer, han strider mot myndigheter och han kapitulerar aldrig om det så är vänner och kolleger som sviker.

Med hans nyligen hittade privata arkiv som huvudkälla har Claes Melin, med glimten i ögat, levandegjort denne okuvlige och målmedvetne men säregne entreprenör och samtidigt skapat en epokskildring från en tid som inte ligger så långt bort men, med sina ibland nästan Vilda västerninslag, ändå tycks så fjärran. En grundsten till industristaden Uppsala, värd att bevaras.

Claes Melin:
Nykterist med sinne för brännvin
Votum & Gullers Förlag
Utkom 2015