Resa i tysta rum tar läsaren med till biblioteken i tjugofem privatägda slott och herrgårdar – Sveriges okända kulturskatter. Träd in i rum som inte är tillgängliga för allmänheten och gå på upptäcktsfärd genom sekler av svensk kultur.

Författarna Per Wästberg och Anita Theorell och fotografen Hans Hammarskiöld är vägvisare till herrgårdsmiljöerna och till böcker som formade 1700- och 1800-talens tänkande och vardagsliv. Men också till de människor som var bibliotekens skapare, deras dagböcker och praktvolymer, deras syltrecept och medicinska handböcker. Vi inbjuds att följa tankar och äventyr, hushållssysslor och fälttåg.

Detta är en bok om en svunnen värld. En värld där all kunskap och allt vetande fortfarande kunde samlas inom fyra väggar.

Per Wästberg är ledamot av Svenska Akademien och tidigare chefredaktör för DN, Anita Theorell är fil.dr i konstvetenskap och mångårig intendent på Kulturhusets konstavdelning i Stockholm, Hans Hammarskiöld är en av landets mest kända och uppmärksammade fotografer. Tillsammans utkom de 2001 med Minnets stigar – en resa bland svenska kyrkogårdar.

Anita Theorell, Per Wästberg (text) & Hans Hammarskiöld (foto):
Resa i tysta rum. Okända svensk slottsbibliotek
Albert Bonniers Förlag
320 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2004