Pokerns historia

Poker är ett av våra äldsta kortspel samt även ett av de mest spelade. Även om det idag finns en mängd olika varianter av poker så har de en gemensam nämnare, vadslagning. Det här kortspelet har gjort en lång resa genom historien. Från att ha varit ett enkelt kortspel som sakta spreds över hela världen till att idag vara ett av de vanliga spelen vi spelar online. Idag är det troligen så att de flesta föredrar att spela online poker istället för med riktiga kort.

Spelkort från Italien (Wikimedia)

Spelkort från Italien (Wikimedia)

Pokerns ursprung

Det går inte att säkert säga exakt hur spelet poker uppstod eller vilket ursprung det har. En teori som forskare har är att poker härstammar från ett domino-spel utvecklat i Kina några århundranden före Kristus. Den mest utvecklade teorin är dock att pokern utvecklades från ett kortspel som spelades i det dåvarande Persien under 1500-talet. På den tiden användes en kortlek med olika antal kort med olika färger och poängen var liksom i dagens poker, att samla på sig kort i olika kombinationer. Sant är att det både före och efter Kristus har en hel mängd olika spel tagits fram som skulle kunna ligga till grund för många av våra moderna kortspel. Spelen spred sig först över Europa och senare till Nordamerika när det koloniserades av européer.

Poker sprids över världen

Oavsett var pokern kom ifrån ursprungligen, spreds den sakta över världen med migranter och handelsmän som förflyttade sig mellan världsdelarna. Forskare vet nu att kortspel i form av tarotkort kom till Italien och Spanien från Mellanöstern på 1300-talet och de tidiga kortlekarna innehöll 20 kort. De olika färgerna i dessa medeltida kortlekar var svärd, stav, bägare och mynt och de kallades för de latinska färgerna eftersom de utvecklades i Italien och Spanien. När kortspelet spreds till de brittiska öarna hade de först de latinska färgerna för att sedan utvecklas till de färger vi känner till idag; spader, klöver, hjärter och ruter.

Namnets ursprung

Precis som med ursprunget finns det flera olika teorier om hur namnet poker kom till och två teorier är mer framträdande. Den ena gör gällande att namnet kommer från franska kolonisatörer. När fransmännen kom och koloniserade de södra delarna av Nordamerika hade de med sig ett kortspel vid namn Poque, vilket uttalas som ”pock”. Fransmännen slog sig ner i området runt det som idag heter New Orleans. Poque var ett spel som gick ut på att satsa och bluffa, precis som dagens poker. Den andra teorin är att namnet har tyskt ursprung. Tyska immigranter hade med sig ett spel vid namn Pochspiel och även i det spelet fanns inslag av bluff och att lägga ner korten och knacka i bordet. Något som kan liknas vid en så kallad syning i dagens pokerspel.

En annan teori är att namnet kommer från ordet ”poke”, en term som användes av ficktjuvar och skojare. Slangordet användes för att beskriva ett trick eller att man lurat någon, och det är även möjligt att ordet användes av dåtidens skojare som använde en kortlek för att lura sina åskådare. Det finns även vissa teorier om att namnet poker kommer från trollkarlarnas term ”hokus pokus”. Vad man vet är att poker och andra kortspel från början inte var riktigt rumsrena och därför spelades under större delen av den undre världen. Så det är kanske inte helt orimligt att namnet på spelet kommer därifrån från början.

Spelet utvecklas i Den nya världen

Poker är starkt förknippat med USA och det är tack vare att spelet togs med till Nordamerika av europeiska nybyggare. I en tid när kortspel fortfarande ansågs vara lite fult, speciellt i det av kyrkan styrda Europa, kom det väl till pass att spela kort i Den nya världen där det inte fanns gamla traditioner att behöva hålla sig till. Speciellt vanligt var spelet i omgivningarna runt New Orleans som hade många franska immigranter.

Spelet började spridas bland nybyggarna i de södra delarna av Nordamerika. På 1800-talet började det bli vanligt att spela poker på de ångbåtar som trafikerade Mississippifloden och på så sätt spreds spelet även till andra stater. Namnet poker nämns först av storspelaren Jonathan H Green på 1830-talet som var dåtidens superstjärna inom kortspel. Född i Indiana levde han sen ett kringflackande liv som korthaj och fick även sitta bakom galler ett flertal gånger på grund av sitt spelande. Han spenderade mycket tid på hjulångarna där det förekom spel och hjälpte på så sätt till att sprida pokerspelet till andra.

Vilda Västern

Poker var perfekt att spela i den Vilda Västern. Med Vilda Västern syftas på den period under 1800-talet innan de västra delarna av USA var helt civiliserade och laglydiga och befolkades mest av våghalsiga nybyggare, indianer och handelsmän. Avsaknaden av ett utbyggt rättssystem och polismyndighet gjorde den här delen av landet näst intill laglös. Poker passade dessa vågade pionjärer som handen i handsken. Reglerna gjorde det möjligt för skojare att bluffa sig till vinst och det gick nog hett till kring spelborden på saloonerna. Att ta hem vinstpotten kunde vara både lycka och otur beroende på vem som var förlorare.

Fortfarande populärt

Efter att ha överlevt förbudstidens regler mot vadslagning är pokern idag ett av våra mest populära spel och har utvecklats till att vara uppdelat i fyra olika grenar. Den mest kända för oss här i Sverige är Five Card Draw som även kallas för Mörkpoker och länge var den enda typ av poker som spelades här. Andra namn den går under är Bytespoker och Köppoker. Den går ut på att varje spelare får fem kort, hemliga för de andra spelarna. Med hjälp av två byten gäller det sen att smala på sig olika kombinationer av kort som ger olika poäng.

De andra sorterna av poker är Texas Hold’em, Omaha och Seven Card Stud med Texas Hold’em som en av den mest spelade formen av poker. Tack vare internets framfart spelas det mycket poker online. Det är också den form av poker som spelas på World Series of Poker. Spelet är under ständig utveckling och vi kan bara spekulera i hur framtidens pokerspelande kommer att te sig.