Så ökar du värdet på ditt gamla hus med klassiska träfönster

Att köpa och renovera ett hus och göra det till sitt även smakmässigt har blivit en dröm för många. Vissa lockas av att beställa en arkitektritad nybyggd villa. För många andra är drömmen att bli ägare av ett riktigt gammalt hus med lång historia. Många upplever dessa hus som mer genuina och hemtrevliga. När det är dags att renovera kan det dock vara svårt att veta hur det ska göras. De flesta vill bevara charmen men samtidigt öka värdet på huset. Detta är i allra högsta grad fallet när det är dags för fönsterbyte. Det gäller att hitta fönster som passar in i husets stil. Då är traditionella träfönster ett bra val. Vackra fönster av trä med spröjs kan till exempel höja helhetsintrycket rejält.

Klassisk känsla med spröjs

Fönstren på ett hus har större betydelse än många tror. Många som äger ett gammalt hus är rädda för förändringar. De vill inte förstöra den klassiska skönheten som huset besitter. Att byta ut gamla kulturfönster mot nya fönster kan verka skrämmande. Lyckligtvis finns det nya fönster som fortfarande ger en klassisk och lite historisk känsla. Träfönster med spröjs kan verkligen få huset att bli mer levande. Spröjs kan göra att blickarna dras till husets fönster. Att det finns olika typer av spröjs att välja mellan gör att husägare kan hitta något som passar till de allra flesta villor och gårdar.

Spröjsens funktion är att den delar in fönstret i flera mindre rutor. Nu för tiden finns det gott om olika varianter. Vackra krysspröjs passar till exempel utmärkt i en villa där man vill bevara den gamla känslan. Idag använder man helt enkelt spröjs för att kunna vara med och sätta stilen på husets exteriör. Från början var dock tanken med spröjsade fönster en helt annan. När spröjs kom på Medeltiden berodde det på att fönsterglas var så dyrt att fönstren behövde fyllas ut med något. Då fick det bli just träspröjs.

Nya fönster i gammal stil

Att renovera en gammal gård eller villa kan bjuda på många utmaningar. Det gäller att ha fingertoppskänsla för att göra förbättringar utan att ta ifrån huset dess personlighet. När det är dags för fönsterbyte gäller det att välja vackra nya fönster i gammal stil. Hos Hemfint går det att få de allra flesta fönster med spröjs. Spröjsade träfönster kan höja värdet på ett hus och samtidigt förbättra isoleringen. Det kan även påverka uppvärmningskostnaderna i positiv riktning. Det går att köpa kulturfönster med lösa spröjs. Dessa kan tas bort vid fönsterputsning. Det går också att välja träfönster med fast spröjs. Där sitter de fast och går inte att avlägsna vid fönsterputs. Kulturfönster brukar även gå under namnet traditionsfönster, just för att de låter huset behålla sin gamla vackra stil. Många husägare som har turen att äga en gammal villa fastnar just för dessa fönster.