Släktband gräver vidare i svenskarnas historia

När Släktband inleder en ny säsong i Sveriges Radio P1 den 28 september är det den vanliga människans utsatthet och kamp mot överheten som går som en röd tråd genom höstens programserie.

Sedan 2004 har Elisabeth Renström och Gunilla Nordlund lotsat P1-lyssnaren genom arkiv och släktforskningsprotokoll i Sveriges Radios första program om släktforskning. En stor och trogen lyssnarskara vittnar om programmets popularitet och hösten 2008 utsågs Släktband till Årets folkbildare och tilldelades Stora radiopriset.

– Det finns nästan inget roligare än att få dyka ner i arkiven och finna spåren av människor från förr. Vi tycker att vi lyckats extra bra de gånger då programmet kittlat fantasin tillräckligt mycket för att folk själva ska rota i arkiven, säger Gunilla och Elisabeth.

Höstens elva program av Släktband har den vanliga människans utsatthet, kamp och ibland seger gentemot överheten som tema och i första programmet berättas historien om hyttstäderskan Valborg. När skeppet gick under med hela besättningen fick hennes förtvivlade föräldrar strida mot försäkringsbolaget som inte ville kännas vid Valborg.

Släktband sänds i P1 måndagar kl. 10.03 med repris tisdag kl. 00.03 och lördagar kl. 12.05. Första programmet sänds den 28 september.

(2009-09-24)