Spel och lekar som hängt med sedan medeltiden

I alla tider har människan, på ett eller annat sätt, fördrivit tiden med hjälp av spel och lekar i olika former. Möjligheterna till fritid och fritidsaktiviteter har varierat genom åren, men alla våra förfäder har i viss utsträckning hängett sig åt aktiviteter vars huvudsyfte har varit att underhålla. Faktum är att många av de spel och lekar som vi ägnar oss åt i dag går att spåra långt bakåt i tiden – vissa av dem hela vägen tillbaka till medeltiden.

Med lekvallen som spelplats

Människan har som sagt alltid haft en förkärlek till att underhålla sig själv med hjälp av spel och lekar. I dag kan vi koppla upp oss på internet för att spela onlinecasino eller sätta igång ett tv-spel utan att ens lämna soffan – men riktigt så har det som bekant inte alltid sett ut.

Utrymmet till fritid var betydligt stramare under medeltiden än det är i dag, vilket betydde att de flesta fritidsaktiviteter var förpassade till speciella tillfällen som exempelvis högtider. Då det vankades fest och firande samlades människor ofta på en öppen, gräsbeklädd plats – som betesmarker eller åkrar, även kallade vallar. Man kallade därför platsen för aktiviteterna för “lekvallen”. På lekvallen kunde allt från dragkamp och brottning, till friidrottsgrenar som löpning och längdhopp, utövas.

Runt om i Sverige har mängder med idrottsanläggningar namn som slutar på “vall” eller “-vallen”, vilket alltså är någonting som lever kvar ända sedan medeltiden.

Brädspel, tärningsspel och dobblarebalken

Det fanns dock spel som inte krävde stora fält eller grönskande ängar för att utövas, och bland dem hittar vi brädspel och tärningsspel. Brädspelen var populära då de kunde tillverkas av lättillgängliga material, som trä. Många av spelen som spelades var schackliknande spel som exempelvis hnefatafl, alquerque och kvarnspel. Samtliga av dem har sina rötter längre bak i tiden än medeltiden, men de var populära då och varianter av dem är populära än i dag.

Även tärningsspel var aktuellt på medeltiden, och då inte enbart som rent tidsfördriv utan också med insatser. I dagsläget är det ett utbrett problem med spelmissbruk, men den typen av beteende fanns redan på medeltiden. En av Sveriges tidigaste “spellagar” upprättades under medeltiden, på det sena 1300-talet, i form av den så kallade “Dobblarebalken”. Dobblarebalken förbjöd bland annat minderåriga från att spela och begränsade storleken på insatsen per spel.

Vi behöver alla koppla av ibland och ta en paus från de vardagliga rutinerna, och så har det alltid varit – på medeltiden, i nutid och med all sannolikhet även i framtiden. Vilka spel som vi kommer att bära med oss in i framtiden återstår att se.