Spelens historia fortsätter

Spelindustrin blomstrar och det kommer ständigt nya spel och nya speltekniker. Både AR (augmented reality) och VR (virtual reality) förekommer allt oftare i spel och utvecklingen fortgår för hur dessa tekniker även ska kunna användas i det dagliga livet – vilket de på vissa sätt redan gör i exempelvis sociala medier.

Trots dessa nyheter och ständiga förändringar finns det fortfarande ett intresse och en efterfrågan för äldre spel. I några fall har man bevarat de gamla versionerna precis som de är, och i andra har man valt att ge dem modern tvist.

Spelhistorien som aldrig tar slut

Människan har spelet spel i tusentals år och antalet spel som har försvunnit i tiden är sannolikt minst lika många som de som har stannat kvar. Sällskapsspel som schack, backgammon och kortspel av olika slag härstammar från långt tillbaka i tiden och de har spelats i över hundratals länder.

Foto: verchmarco (CC BY 2.0)

Foto: verchmarco (CC BY 2.0)

Hur det kommer sig att dessa spel har överlevt, och fortfarande spelas, är för många forskare en gåta. Varför fastnar vissa spel mer än andra? En orsak kan vara att människan överlag tycker om att spela spel. Vi tycker om utmaningen, trots att det är ett lugnt nöje som inte är på liv och död, och att den kan ske i samband med att man umgås med vänner och familj.

Gamla spel på nya sätt

Det finns också en efterfrågan av äldre digitala spel, vilka nödvändigtvis inte behöver spelas med en annan spelare. Dessa spel har levt kvar av olika anledningar, varav några är på grund av nostalgiska skäl eller för att spelvärdet fortfarande är högt.

Det finns en omfattande marknad för klassiska tv-spel som kom på 80- och 90-talet. De så kallade NES-spelen har uppskattats av flera generationer och har släppts i nya tappningar. Nintendo har till och med tagit fram nya versioner av de gamla konsolerna, fast i begränsade upplagor. Ett exempel på en spelserie som har lyckats hålla sig kvar är Super Mario, som kom 1985. 2017 släpptes spelet Super Mario Odyssey och det blev ett av världens mest köpta spel.

Super Mario Odyssey (CC BY 2.0) av othree

Super Mario Odyssey (CC BY 2.0) av othree

Online har man lyckats ge liv åt de gamla hasardspelen samt utvecklat en helt ny typ av enarmade banditer, som mer vanligt kallas för spelautomater. För att ge spelen en ännu modernare tvist har det kommit konceptsajter som Duelz där man spelar mot andra spelare i en värld runt i kring spelutbudet.

En ny generation

Trots att det finns en marknad för äldre spel, oavsett speltyp, finns det också en längtan efter helt nya spel och spelupplevelser. När mobilspelen kom trodde man att det var slutet för tv-spelen ,men istället blev det tvärtom. Efterfrågan av konsolspel har ökat, men det är ändå 5 år sedan både Playstation 4 och Xbox One släpptes. Det har sedan dess kommit sidoprojekt, såsom Xbox One X och S, men ingen helt ny konsol. Nu tror experter att det till år 2020 kan vara dags för en ny typ av spelkonsol att komma ut på marknaden, och som kan fortsätta spelhistorien och ta den ännu längre in i framtiden.